İsrail’in 69. Bağımsızlık Günü İstanbul’da da kutlandı

İsrail’in 69. Bağımsızlık Yıldönümü İstanbul Hilton’da verilen bir resepsiyon ve ödül töreni ile kutlandı.

Karel VALANSİ Dünya
11 Mayıs 2017 Perşembe

İsrail’in 69. Bağımsızlık Günü, İsrail’in İstanbul Başkonsolosluğunun düzenlediği bir resepsiyon ve ödül töreniyle kutlandı. Hilton Bosphorus Convention Center’daki resepsiyonda konuşan İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşme anlaşması sonrasındaki hızlı gelişimine değindi. Sanat, kültür ve akademik alandaki ikili gelişmelerin yanı sıra, karşılıklı ticarette de ciddi işbirlikleri içinde olduklarını belirten Cohen, iki ülke ilişkilerinin artarak çoğaldığını ve daha da üst seviyeye taşınması için çaba sarf edildiğini belirtti. İsrail’in Ankara Büyükelçisi Eitan Na’eh’nin de hazır bulunduğu törende, Suriyeli mültecilerin durumunun, mülteci bir topluluktan gelen İsraillileri derinden etkilediğini belirten Başkonsolos, Suriyeli çocuklar yararına İstanbul’da, tüm teknolojisi İsrail’den getirilecek bir teknoloji sınıfı kuracaklarını açıkladı.

İş ve akademi dünyasının yanı sıra Türk Yahudi Toplumundan temsilcilerin de katıldığı törende Hahambaşı Rav İsak Haleva ve Türk Yahudi Toplumu Başkanı İshak İbrahimzadeh de hazır bulundu.

Düzenlenen resepsiyon çerçevesinde, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlayan kurum ve kişilere de ödül verildi. Bu kapsamda Türk Hava Yolları, Koç, Zorlu dahil Türk firmalar ve Bank Hapoalim, Netafim dahil İsrailli firmalara ikili ilişkilere katkıları için ödül verildi. İshak Alaton, Üzeyir Garih ve Jak Kamhi’ye verilen yaşam boyu başarı ödülünü ise onların adına çocukları Leyla Alaton, Dalia Garih ve Jefi Kamhi kabul ettiler. Bu bölümde çocuklarının babaları adına gerçekleştirdikleri duygusal teşekkür konuşmaları ve İbrahimzadeh’nin bu üç ismin toplumları için yaptıkları katkıları anlatması ile devam etti. Yemek daveti ile sona eren geceye sanatçı Buket Bahar şarkılarıyla renk kattı.