Hamas’ın yeni lideri belli oldu

Cumartesi günü Hamas tarafından yapılan açıklamada, örgütün eski lideri İsmail Haniye’nin yapılan seçimlerde Halid Meşal’i yenerek yeniden liderlik koltuğuna oturduğu belirtildi.

Dünya
10 Mayıs 2017 Çarşamba

Cumartesi günü Hamas tarafından yapılan açıklamada, örgütün eski lideri İsmail Haniye’nin yapılan seçimlerde Halid Meşal’i yenerek yeniden liderlik koltuğuna oturduğu belirtildi.

Meşal, iki dönem olan görev süresini tamamladıktan sonra Katar’da yaşamına devam ediyordu. Meşal, 2004 yılında İsrail’in Hamas’ın kurucularından Ahmed Yasin ve Abdul Aziz al-Rantisi’yi öldürmesinden hemen sonra Hamas liderliğine getirilmişti. Örgütün resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, “İsmail Haniye örgütün karar verici kurulu olan Şura Konseyi tarafından lider olarak seçilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Hamas Gazze Şeridini kontrol ederken, Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi El Fetih Partisi lideri Mahmud Abbas’ın elinde bulunuyor.

Örgütün uluslararası ilişkilerini yönetmek için sık sık yurtdışına çıkması gereken Haniye’nin Gazze’ye giriş çıkışların zor olmasından dolayı bölgede kalacağı öngörülüyor.

Haniyeh uzun zamandan beri lider adayı olarak görülüyordu.

Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, grubun Haniye’nin seçilmesiyle ‘bölgenin dışarıya açılması’ konusunda umutlu olduğunu dile getirdi. 54 yaşındaki Haniye’nin, Hamas’in uluslararası camia tarafından dışlanması konusunda önemli adımlar atması bekleniyor.  

Pazartesi günü örgüt tarafından açıklanan yeni programda İsrail tarafından 1967’deki 6 Gün Savaşı’nda ele geçirilen topraklar ve yeni sınırlar kabul edilirken İsrail’in yok edilmesi çağrısının yinelendiği dikkat çekiyor. 

Hamas’ın kuruluş sözleşmesini değiştirmeyi hedeflemeyen programda İsrail Devleti’nin varlığı ‘yasadışı’ olarak nitelenirken tüm bölgenin Filistinlilere ait olduğuna ve bütün göçmenlerin geri dönüş hakları olduğuna dikkat çekiliyor.

Ayrıca Filistin’in özgürlüğüne kavuşması için direniş ve cihad haklarının olduğu da programda yer alıyor.

İsrail, Hamas’ın yeni bildirgesini örgütün tüm dünyanın kendisine inanması için yumuşatılmaya çalışılan bir kandırmacadan ibaret olduğu gerekçesiyle reddetti. Haniye Mart 2006’da genel seçimlerden hemen sonra Hamas’ın yükselişe geçmesiyle Filistin Başkanı olarak seçilmiş ancak 2007’de Abbas’ın darbe girişimi sonucunda lağvedilmişti. Haniye o tarihten itibaren Gazze’nin de facto siyasi lideri olarak görev yapıyordu.