Trump yönetiminde yer alan 11 önemli isim

Selin SEVİNDİREN Kültür
10 Mayıs 2017 Çarşamba

Amerikan Yahudileri Donald Trump’ın başkanlığını bazen umutla ama çoğu zaman korkuyla izliyor. Bu duygu dalgalanmaları Trump’ın konu onlara gelince İsrail yanlısı görünürken bir yandan da antisemitzm sularında gezinen Beyaz Saray’dan çıkma söylemlerden kaynaklanıyor. Özellikle sağcılığıyla bilinen Stephen Bannon’ı baş stratejisti yapan Trump’ın, beyaz milliyetçiliği, göç karşıtı fikirleri, Holokost anmasında Yahudileri anmaması, kürtaj ve çevre konularındaki duruşları çoğu Yahudi seçmenin görüşlerine ters. Geçenlerde Trump’ın sözcüsü Sean Spicer’ın Esad’ın kimyasal silah kullanarak Hitler’den daha fazla alçaldığını dile getirmesi ise ABD’li Yahudilerin Spicer’ı istifaya çağırmalarıyla sonuçlandı. Trump’ın Beyaz Saray çalışanları için verilen Pesah Bayramı yemeğine katılmadığının da altını çizmemiz gerek.  Ortodoks Yahudiler önde olmak üzere ABD Yahudilerinin yalnızca yüzde 24’ü Trump’a oy verdi.

Trump’ın yönetiminde üst düzey rollere getirdiği Yahudi danışmanları tanıyalım. 

Steven Mnuchin

Goldman Sachs eski yöneticisi Steven Mnuchin, Trump tarafından Hazine Başkanı olarak göreve getirildi. Başkan ile 15 yıldır süren bir arkadaşlıkları bulunan Mnuchin kampanya sırasında da finanstan sorumluydu. Sanat taciri baba Robert Mnuchin ile beraber New York’un en etkin ailelerinden sayılıyorlar. Servetlerini Goldman Sachs’ta yapmış olmaları öte yandan kuruluşun seçim öncesinde Trump’ın sürekli hedefinde olması Mncuhin’in bu önemli göreve getirilmesinin oldukça garipsenmesine neden oluyor.

Jared Kushner

Ortodoks Yahudisi damat Jared Kushner, Beyaz Saray’dan maaş almayarak çalışacak tek isim. Ortadoğu ve İsrail- Filistin sorununa eğilecek olan Kushner, aynı zamanda özel sektörle ortaklıklar ve serbest ticaret konularında da çalışacak. Trump’ın gözbebeği diyebileceğimiz damadı, bu iş uğruna Kushner Properties adlı şirketindeki CEO’luk görevinden ayrılıyor. Kushner ayrıca New York Observer gazetesinin sahibi ve 2015 yılında Fortune dergisinin ‘40 yaşın altında 40 etkin iş insanı’ listesine girdi. Bannon ile frekansı hiçbir zaman tutmayan Kushner, Trump’ın Bannon’ın Ulusal Güvenlik Konseyindeki görevine son vermesiyle öne geçmiş görünüyor.

David Friedman

Avukat Friedman, iflas uzmanı ve yıllardır Trump’ın hukuk danışmanı, şimdi ise İsrail’e ABD Büyükelçisi olarak atandı. İbranice bilen Friedman işini Kudüs’ten yapacak ama henüz büyükelçiliğin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması kararı alınmış değil. Friedman’ın babası Muhafazakar bir haham olmakla beraber Cumhuriyetçi başkanlarla her zaman yakın ilişkileri olmuş; Ronald Reagan’ı 1984’te evlerinde Şabat yemeğinde ağırlamıştı. David Friedman yerleşim yerleri konusunda desteğini orada bir inşaat yaparak net bir şekilde göstermiş ve iki devletli çözüme olan şüphelerini dile getirmekten kaçınmamıştı.

Jason Greenblatt

Uzun süredir Trump şirketinin hukuksal baş danışmanlığını yapan Jason Greenblatt, İsrail-Filistin, ABD-Küba, ve ABD’nin diğer ülkelerle olan ticaret anlaşmaları gibi uluslararası görüşmelerde ABD’yi temsil edecek. Altı çocuk babası Ortodoks Yahudi’si Greenblatt, Batı Şeria’da yeşivada okumuş ve askerliğini aynı yerde yapmış. Trump’ın AIPAC konuşmasını Jared Kushner ile birlikte hazırlamış. ADL Başkanı Jonathan Greenblatt ile akrabalığı bulunmayan Jason Greenblatt, İsrail konusunda Trump’ın iki devletli çözümü zorlamayacağını ve yerleşim yerleri ile ilgili katı görüşe sahip olmadığını söylüyor.

Stephen Miller

Yalnızca 31 yaşındaki hırslı politikacı yedi yıldır Trump’ın Başsavcılığa getirdiği, Senatör Jeff Sessions’ın yanında çalışıyordu. Senatör’ün, Meksika ile ABD arasında yapılacak olan duvar ve meşhur ‘Müslüman Yasağı’ konularında parmağı var. Liberal bir ailede büyümesine rağmen muhafazakarlığa dönen ve dini kurallara riayet eden Miller, 2016 yılında Trump’ın kampanyasına katılmış ve hızla kampanyadaki en kilit isimlerden biri haline gelmişti. Trump’ın konuşmalarını hazırlayan Miller, Trump’ın üst düzey siyasal danışmanı oldu.

Carl Icahn

İşadamı ve yatırımcı milyarder Carl Icahn, Trump’ın reform konularında özel danışmanı olacak. Hükümet görevlisi olmayacak olan 80 yaşındaki başarılı işadamı yaşamı süresince birçok şirkette yönetici pozisyonları bulundu. Bu şirketlerden bazıları  Nabisco, Texaco, Western Union, Viacom, Revlon, Time Warner, Motorola, Dell, Netflix, Apple ve eBay. Icahn Mount Sinai Hastanesinin en büyük bağışçısı. 2012’de verdiği rekor 200 milyon dolarlık bağışı hastanenin içinde okul açılması için kullanıldı.

Gary Cohn

Goldman Sachs’ın genel müdürlüğünü ve COO’luğunu 285 milyon dolarlık bir paketle terk eden Gary Cohn, Trump’ın baş ekonomi danışmanı ve  aynı zamanda Beyaz Saray Milli Ekonomi Konseyi Başkanı oldu. Bankacılık sektöründe sinirli olmasıyla bilinen ancak tuttuğunu koparan biri olan Cohn, Kent Devlet Üniversitesinde kendi adına Yahudi Çalışmaları Merkezi kurdu. Dikleksik olan Cohn ilginç bir şekilde başarısını hastalığına bağlıyor ve başarısızlıklarla nasıl başa çıkacağını bildiğinden bugünlere gelebildiğini söylüyor.

Ezra Cohen-Watnick

Daha önce Savunma İstihbarat Ajansında çalışan 30 yaşındaki Ezra Cohen-Watnick, Ulusal Güvenlik Konseyinde istihbarat konusunda üst düzey yönetici ve bu ona en yüksek erişim yetkisi sağlıyor. Bu isim son zamanlarda karşımıza çok çıkıyor çünkü Trump’ın seçimleri kazanmasındaki Rus bağlantılarını soruşturan isim. Onun göreve gelmesini sağlayan ve Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı olan Michael Flynn Rusya ile bağlantısı olduğu iddialarıyla görevinden alınmıştı. Onun arkasından göreve gelen General McMaster Cohen’i işten çıkarmak istese de Trump bizzat araya girerek bunu durdurdu. Cohen İran karşıtı ve oldukça şahin fikirleriyle biliniyor.

David Shulkin

Dr. David Shulkin, Obama yönetimindeki görevine devam eden tek kişi olarak Trump hükümetinde de Savaş Gazileri İşleri Bakanlığının başına getirildi. 57 yaşındaki dahiliye uzmanı birçok hastane başkanlığı gibi yönetici görevleri de üstlenmişti. Bunların başında New York’taki Beth Israel Medical Center geliyor, ayrıca üniversite tıp bölümleri başkanlıkları da önceki görevlerinin içinde bulunuyor. Shulkin, sağlık sisteminin güvenliği ve kalitesi için çeşitli çalışmalarda da bulunmuştu.

Reed Cordish

Hükümet içi ve teknoloji girişimleri başkan yardımcılığına Trump’ın damadı Jared Kushner’in arkadaşı Reed Cordish geldi. İnovasyon ve modernizasyon konularına odaklanacak Cordish ailesinin Baltimore’daki gayrimenkul ve eğlence şirketinde ortak. AIPAC üyesi babası David, Trump’ın yakın arkadaşı. Arkadaşlıkları ise Trump Cordish şirketine dava açtığı sırada arabulma sürecinde başlamış.  40 yaşlarında olan Cordish’i eşine tanıştıran kişi ise Ivanka Trump’tı. Çift Manhattan’da kampanya döneminde yardım toplamak için bir partiye ev sahipliği yaptı.

Avrahm Berkowitz

27 yaşındaki Berkowitz, Trump ve  Jared Kushner’in özel asistanı olarak görev alıyor. Berkowitz ve Kushner Arizona’da bir Pesah bayramını geçirmek üzere gittikleri otelde basket oynarken tanışmışlar. lkili temasta kalmış, mezuniyetten hemen sonra Berkowitz Kushner şirketi için çalışmaya başlamış. Berkowitz Kushner’in gazetesi New York Observer’da yazmaya başlamış. 2016’da Harvard Hukuk Fakültesinden mezun olan Berkowitz Facebook Live’da Trump için talk şovlar yaptı, ardından kampanya için veri analizleri yaptı. Berkowitz’s birinci kuzeni 2006-2010 arası AIPAC başkanlığı yapmış olan Howard Friedman.

 

İstifa etti: Boris Epshteyn

Televizyonlarda Trump’ın vekilliğini yapan Epshteyn, Trump’ın özel asistanı olarak çok kısa bir süre için görevde kaldı. 30’lu yaşlarında olan cumhuriyetçi stratejist iletişim konusunda da direktör yardımcısı olarak görev alacaktı.  New Yorklu yatırım bankacısı ve finansal avukat Epshteyn 2008’de de Senatör John McCain’in kampanyasının iletişimini de üstlenmişti. Yüzden fazla kez televizyon kanallarında ateşli bir şekilde Trump’ın savunmasını yapan Epshteyn, Moskova’dan 1993’te göç etmişti. 2014’te giriştiği bir bar kavgasının ardından öfke yönetimi eğitiminden  geçmek zorunda kalmış ayrıca kamu hizmeti yapmıştı. Ailesinde Soykırım kurtulanı bulunan Epshteyn, Trump’ın içinde hiç Yahudi kelimesi geçmediği için tepki çeken Holokost Anma Töreni yazısını kaleme almıştı.  Epshteyn 25 Mart gecesi aniden istifa etti, istifasının nedeni belli değil. Fox televizyonu ile bir  anlaşmazlık ya da Rusya skandalıyla ilgili olabileceği yönünde iddialar var.