Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İsrail’e uyarı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da düzenlenen Kudüs Vakıfları Toplantısında konuştu.

Dünya
9 Mayıs 2017 Salı

Erdoğan konuşmasında İsrail'e tepki göstererek, "Ezan yasağının gündeme gelmesi utanç vericidir. Kudüs semalarında ezanın susturulmasına izin vermeyeceğiz" dedi. Cumhurbaşkanı ayrıca, "Amerika Birleşik Devletlerinin İsrail nezdindeki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması tartışmalarının kendisi dahi son derece yanlıştır, kesinlikle gündemden düşmelidir. Bu konuda gerekli uyarıları, en üst düzeyde yaptık, yapıyoruz. Bu mesele bazılarına basit bir tabela değişikliği gibi gelebilir. O kadar basit değil. Böyle düşünenler, kutsal topraklardaki dengenin ne kadar hassas olduğunu, değil bir tabelayı bir taşı dahi yerinden oynatmanın ne denli büyük etkileri olacağını görmezden geliyorlar" diye konuştu.

İsrail basınına göre, Kudüs dahil İsrail’de hiçbir bölgede ezanın yasaklanması söz konusu değil. Sadece bazı semtlerde sabahın  erken saatlerinde hoparlör sesinin daha düşük seviyeye indirilmesi söz konusu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Erdoğan’ın İstanbul’daki Kudüs Vakıfları Toplantısında yaptığı konuşmayı kısa bir resmi açıklama ile eleştirdi;  söz konusu konuda (Kudüs) herhangi bir kriz çıkmasını ve bunun olumsuz sonuçlara neden olmasını arzu etmediklerini belirtti.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Kudüs’ün Yahudileştirilmesi’ nitelemesi şeklinde konuşması ve İsrail karşıtı duruşu endişe vericidir. Biz ikili yeni bir krizin yeniden çıkmasını kesinlikle arzu etmiyoruz.” 

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanel Nahshon da Twitter’den paylaştığı mesajında Erdoğan’ın ismini kullanmadan Türkiye’nin politikasını eleştirdi. Mesaj şöyle: “Kendi ülkelerinde insan haklarını uygulayamayanlar Ortadoğu’daki tek demokrasiye ahlak dersi veremezler.”