Yahudi Nobel’i Suriyeli göçmenlere destek veren Anish Kapoor’a verildi

Yahudi Ajansı ve İsrail Başbakanlığı tarafından kurulan bir vakıf tarafından verilen ve aynı zamanda Yahudi Nobel’i olarak bilinen ‘The Genesis Prize’ bu sene Suriyeli göçmenler için yaptığı yardımlardan dolayı sanatçı ve sosyal girişimci Anish Kapoor’a verildi.

Dünya
5 Mayıs 2017 Cuma

Özellikle Suriyeli çocuklar için yaptığı sosyal yardımlarla bilinen Kapoor, ödül komitesine başvurarak, Suriye’de binlerce insan ölürken ödül töreni istemediğini belirtti. Kapoor ayrıca ödül olarak verilecek 1 milyon doları da Suriyeli göçmenler için kullanacağını söyledi. 

Hindistan’da doğan 16 yaşında İsrail’e göç eden, bugün İngiltere’de yaşayan Kapoor, Bağdatlı Yahudi bir anne ile Hintli bir babanın oğlu.

Kapoor’un yaptığı heykeller arasında Kudüs İsrail Müzesindeki ‘Dünyayı Tersine Çevirmek’, Chicago Millennium Park’taki ‘Bulut Kapısı, Londra gözlem kulesinde yer alan ‘Yörünge’ var. Londra’da bulunan bazı Holokost anıtlarında da Kapoor’un imzası var. 

İsrail-Yahudi dünyasının  sivillere verilen en büyük ödüllerinden olan Genesis Prize, daha evvelki yıllarda  keman virtüözü Itzhak Perlman, New York eski Belediye Başkanı Michael Bloomberg ve aktör-direktör Michael Douglas’a layık görülmüştü.