İsrail, Afrika ülkelerine tarım ekonomisinde yardım ediyor

Tarım mühendisliği konusunda uzman İsrail firması, Afrika ülkelerine kibutz çiftlik modelini adapte ederek hem tarımın daha teknolojik yapılmasını, hem de yüzlerce kişiye iş alanı açılmasını sağlıyor.

Dünya
4 Mayıs 2017 Perşembe

Yedioth Aharonot gazetesinin belirttiğine göre, AlefBet Planners Ltd adlı tarım mühendisliği firması, Angola ve Nijerya’da kurduğu Kibutz benzeri çiftliklerle bölgenin ekonomik seviyesinde büyük fark yarattı. 

İsrail’in ilk kurulduğu yıllarda çoğunlukla eski Sovyetler Birliği’nden gelen komünist görüşlü Yahudi göçmenlerin kurduğu çiftliklere kibutz deniyor.

Tarım ekonomisine dayanan ve komünist veya tamamen sosyalist bir iç ekonomisi olan kibutzlarda, ortaklar toprak dahil tüm üretim araçlarına ortak olarak sahipler ve kişisel mülkiyet, özel ev eşyaları ile sınırlı. İsrail’in ilk yıllarında topraklarının büyük bölümünün çöl olan ülkenin gelişmesinde büyük rolü olan kibutzlar 1980’lere kadar son derece başarılı olmuşlardı. İşledikleri toprağın ürünlerini yine çiftliğin fabrikasında işleyen ve piyasaya satan kibutzlarda elde edilen kâr tekrardan yatırıma dönüştürülüyor ya da çiftlikte yaşayanların refah seviyelerinin (seyahat, mobilya alımı gibi) arttırılmasında kullanılıyor. Ancak bu konudaki kararı kibutz ortaklarının üyesi olduğu komisyon veriyor.

Bugün İsrail’de portakal suyundan plastik ürünlere, yumurta üretiminden akıllı sulama teknolojisine, ürünleri ile piyasada rekabet eden başarılı yüzlerce kibutz halen üretimde rol alıyor.