Rivlin: “Geleceğe bağlılığımız kahramanlarımızın anısına bağlılığımızdır”

İsrail’de Terör Kurbanlarını ve Şehitleri Anma Günü kapsamında konuşan Devlet Başkanı Rivlin, her askerin İsrail’e dönmesi için gerekli mücadeleyi hiçbir zaman bırakmamaları gerektiğini belirtti.

Dünya
1 Mayıs 2017 Pazartesi

İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin, pazar akşamı bir dakika sessizlik için çalan sirenler yavaşça susarken resmi Anma Günü törenini açtı. Rivlin konuşmasında, ülkece özgürlük için ödedikleri bedellere ve savaşlar sırasında hayatlarını kaybedenlere hâlâ olan borçlarına değindi ve “Özgürlüğümüz kutsaldır; hem kutsal hem de zor kazanılmış bir özgürlük. Özgürlük için, burada varoluşumuz için ödenmesi gereken bir bedel olduğunu biliyoruz ve biz terör ve korku içinde de olsa bu bedeli ödemeye hazırız” dedi.

İsrail Devleti’nin kuruluşundan beri terör eylemlerinde ve savaşlarda ölenlerin anıldığı töreninde Rivlin, “Geleceğimize bağlılığımız aynı zamanda kızlarımızın, oğullarımızın, kahramanlarımızın, sevdiklerimizin anısına bağlılığımızdır. Bir ulusun gerçek gücü, köklerimizin anılarıyla, tarihimizle ve geleneklerimizle büyüyor. Savaş alanından dönememiş askerlerimizi de hiçbir zaman unutmayız. Kayıp olan veya cenazelerinin, mezarlarının nerede olduğu belli olmayanları eve getirme görevimiz tamamlanmamıştır. Bu akşam hepimiz yaralılarımıza da tam iyileşmeleri için dualarımızı gönderiyoruz” dedi.

Hamas, 2014 yılında Gazze Şeridindeki operasyonda ölen iki İsrail askerinin -Hadar Golding ve Oren Shaul’un- cenazelerini elinde tuttuğunu iddia ediyor. Cenazelerin iadesi için Hamas ile yapılan pazarlıklarda ödenecek bedel İsrail’de toplumda tartışma konusu olmaya devam ediyor.