ABD Temsilcisi: “Doğu Avrupalılar, Nazilerin Yahudilerden aldığı malları geri vermeli”

ABD’nin 2. Dünya Savaşı’nda Nazilerin Yahudilerden çaldığı menkul ve gayrimenkullerin geri verilmesi için görevlendirdiği temsilci Thomas Yazdgerdi, Doğu Avrupa ülkelerinin 2009’da konu ile ilgili imza attıkları Terezin Anlaşmasına sadık kalmalarını istedi.

Dünya
28 Nisan 2017 Cuma

Geçtiğimiz çarşamba günü Brüksel’de konu ile ilgili olarak yapılan bir konferansta konuşan Yazdgerdi, özellikle Doğu Avrupa ülkelerinin Yahudilerden çalınan malların geri verilmesi konusunda çok yavaş davrandıklarını belirtti.

Doğu Avrupa ülkeleri liderlerine çağrıda bulunan ABD’li temsilci, malların asıl sahiplerinin varislerine geri verilmesinin adaletin yerine getirilmesi açısından çok önemli olduğunu ifade etti. 

Times Of Israel’in haberine göre, özellikle Romanya ve Polonya, Terezin Deklarasyonuna imza attıkları halde Holokost’ta katledilen Yahudilere ait  milyonlarca dolar değerindeki taşınmazı geri vermek konusunda işlemleri geciktiriyor. 

Orta ve Batı Avrupa’da  savaşta çalınmış malların Yahudi varislere iade işlemleri 1950 yılından beri sürdüğü halde, Doğu Avrupa’da savaşta Naziler tarafından  el konulan  Yahudilere ait malların çoğu iade edilmedi.