ABD Suriye’yi vurmadan iki saat evvel İsrail’e haber vermiş

Suriye’nin kimyasal saldırısına 59 Tomahawk füzesi ile cevap veren ve neredeyse Esad’ın hava gücünün yüzde yirmisini imha eden ABD saldırıdan iki saat evvel İsrail’e haber vermiş.

Dünya
21 Nisan 2017 Cuma

Açıklama İsrailli yüksek rütbeli subaylardan JTA haber sitesine yapıldı. AP ajansının bildirdiğine göre, İsrailli generaller halen Beşar Esad’ın elinde üç tona varan kimyasal silah bulunduğunu belirtiyorlar.

Suriye 2013’te Rusya ve ABD ile yapılan  anlaşma gereği elindeki tüm kimyasal silahları imha ettiğini açıklamıştı.

Idlib’e 4 Nisan’da yapılan ve 90 kişinin öldüğü  kimyasal saldırı sonrası, Esad rejimi ısrarla saldırıyı Suriye uçaklarının yaptığını inkâr etmişti.

Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Fransız televizyonuna yaptığı  açıklamada yakında saldırıyı Esad güçlerinin yaptığını ispat edecek kanıtları sunacaklarını belirtti. Marc Ayrault detay vermedi ancak soruşturmanın devam ettiğini söylemekle yetindi.

Kimyasal saldırı sonrası hem sağ hem de sol kanattan birçok İsrailli politikacı da  uluslararası toplumun artık Suriye iç savaşına son vermek için daha aktif rol alması gerektiğini  belirtmişti. 

İsrail halihazırda sınırdan bazen kendi topraklarına ateş açılmasına rağmen altı yıldır süren iç savaşta tarafsızlığını koruyor, ancak sınırına gelen ve yardım isteyen yaralıları İsrail hastanelerinde tedavi ediyor.