Hayırsever Rafael Torel ölümünün birinci yılında anıldı

Geçtiğimiz sene 101 yaşında kaybettiğimiz, cemaatin her alanında yaptığı yardımlarla tanınan, ufkunun genişliği kadar yüreği de geniş olan hayırsever insan Rafael Torel’in birinci sene duası 7 Nisan Cuma günü Or Yom’da gerçekleşti.

Toplum
10 Nisan 2017 Pazartesi

Rafael Torel’in anma törenine, Türk Yahudi Toplumu Başkanı İshak İbrahimzadeh, Neve Şalom Vakfı Başkanı Daryo Katalan, Matan Baseter Başkanı Sait Mizrahi, Or Yom Huzurevi Başkanı Moiz Romano, Fakirleri Koruma Derneği adına Alen Hananel, Ulus Özel Musevi Okulları adına Dani Strugo, Rıfat Saban, Leon Levi Coşkun, Avram Tarato ve Yakup Baruh’un yanı sıra Torel’in sevenleri  katıldı.

Av. Rıfat Saban bir konuşma gerçekleştirerek Rafael Torel’in vefa, bağış ve gizli fakirliğe yaklaşımını paylaştı. Saban şöyle devam etti:

“Vefa duygusu, her kişide bulunması gereken ulvi bir duygudur. Cemaat ve kurumlarında özelikle bulunması gereklidir. Vefa, kişiye karşı görev olduğu kadar, diğer kişilere yönelik özendiricilik taşımaktadır. Cemaatimize sonsuz hizmet veren Rafael Torel’in yıllık limudunu düzenleyen cemaat ve kurum yöneticilerimiz vefa örneği vermişlerdir.

Rafael Torel asrın hayırseveridir. Bu sıfatı, verdiği önemli bağışların, meblağların yanı sıra hayırseverlik anlayış ve felsefesinden doğmaktadır.

Rafal Torel, bir asır boyunca, Allah’ın kişiye verdiği nimet ve ayrıcalığın, diğer kişilere yapılacak hayırseverlik ile ödenmesi gerektiği inancı ile her çağrıya, her serzenişe kulak vermiştir. Her yıl Kipur arifesi, cemaat ve kurum idarecileri ile kendiliğinden temas eder, ne görev istendiğini sorar ve yerine getirirdi.

Diğer kişilere örnek olması, onun olanaklarına yakın veya üstün olanaklara sahip kişilerin kendilerini hayırseverlikle ölçebilmeleri için, hayırseverliği alenen yapardı. Şükran bildiren cemaat yöneticilerine, ‘Asıl ben size teşekkür ederim; sizin çalışmalarınız sayesinde ben hayır vazifemi yerine getiriyorum’ şeklinde karşılık verirdi.

İceberg’in görünmeyen kısmı, Torel’in dul, yetim, talebe, hayata atılan gençlere, hayatın güçlükleri ile boğuşanlara yaptığı katkılar ve yardımların, aleni bağışlarını kat ve kat aşan kısmıdır. Mutlu ruhu şad olsun.”