96 yaşındaki Prof. Justus Rosenberg’e şeref nişanı

Yahudi olan fakat sarı saçları ve mavi gözleri sayesinde kimliğini saklayabilen Justus Rosenberg, Nazi işgali altındaki Fransa’dan yüzlerce sanatçı ve entelektüele kaçmaları için yardım etti.

Dünya
13 Nisan 2017 Perşembe

Bugün hâlâ New York eyaletinde Bard Üniversitesinde öğretim üyeliği yapan 96 yaşındaki profesör Fransa’nın en yüksek dereceli sivil nişanı olan Légion d’honneur’a (şeref nişanı) layık görüldü. Ödül 30 Mart’ta ABD’nin Fransız Büyükelçisi Gerard Araud tarafından New York’ta takdim edildi.

 Amerikan gazeteci Varian Fry’ın Avrupa’dan düşünürleri ve sanatçıları kaçırmak için kurduğu organizasyonda çalışmış ve yaşayan son üyesi olan Rosenberg, o zamanlar 19 yaşında olması ve Polonya Yahudi’si olmasına rağmen Ari ırkına benzerliği sayesinde kuryelik görevi için uygun görüldü.  Fry, 1940’da Marseille kentinden içlerinde Marc Chagall, Andre Breton ve Max Ernst’ün bulunduğu sanatçılar dahil 2 bin kişiyi sınırdan geçirdi. Rosenberg, mültecilerin İspanya’ya güvenli bir çıkış yapmalarından ve her türlü iletişimden sorumluydu. Rosenberg daha sonra Fransız Direnişi’ne katıldı ve ardından 1946’da ABD’ye göç ettikten sonra Amerikan ordusuna yazıldı. İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça, Lehçe ve Yidiş dillerini akıcı bir şekilde konuşan Rosenberg edebiyat ve dil sevgisini işe dönüştürdü ve 1962’de Brad Üniversitesinde öğretmenlik yapmaya başladı. 2011’de Justus Rosenberg ve eşi Karin nefret ve antisemitizm ile mücadele etmek üzere kendi adlarını verdikleri bir vakıf kurdular.