“Çocuğuna anlat ve öğret”

Hahambaşı Rav Haleva’nın Pesah Bayramı için tüm Türk Yahudi Cemaati’ne yönelik yayınladığı mesaj:

Toplum
13 Nisan 2017 Perşembe

Değerli Dindaşlarım, Baharın müjdecisi ve özgürlüğün bayramı ‘Pesah’ı ailelerimiz ve yakınlarımızla birlikte ‘Seder Sofrası’ etrafında mutluluk ve neşe içinde kutluyor, bizleri Mısır köleliğinden kurtaran Yüce Tanrı’ya övgülerde bulunuyoruz.

Yine her yıl olduğu gibi bu yıl da bizleri bugünlere ulaştıran Tanrı’ya yönelip:

“Baruh Şeeheyanu Vekiyemanu Veigianu Lazeman Aze”  diyerek şükranlarımızı sunuyor, sekiz günlük bayram boyunca bu bayrama özgü kurallara özen gösteriyoruz. 

Musevi inanç sisteminin ve bu inanca mensup halkın var olma sürecinin ekseni niteliğindeki ‘Pesah’ olgusu; kuşkusuz gerekli de olan bunca şekilsellikten öte, Musevi kimliğinin oluşmasındaki en temel unsurlardan biri olarak her dönemde bir kere daha değerlendirilmek durumundadır.

Bizlere armağan edildiğinden bu yana hiç değişmeden günümüze kadar gelen ve sonsuza kadar değerini koruyacağına inandığımız kutsal Tora’mızda Yüce Tanrı’nın defalarca kendini:

“Anohi Ad. Aşer Otseti Ethem Meerets Mitsrayim”

“Ben sizleri Mısır’dan çıkarmış olan Tanrı’yım” şeklinde tanımlamasının ardında yatan gerçeğe ulaşabilmemizin günümüz şartlarında dahi hepimiz için bir ödev olduğunu düşünüyorum.

‘Pesah’ın ana temalarından biri olan:

“Meavdut Leherut Umişibud Ligeula”

“Kölelikten özgürlüğe esaretten kurtuluşa” kavramı fiziksel bir nitelik taşımanın ötesinde bundan daha önemli olarak manevi anlamdaki bir değişmenin, bir yeniden yapılanmanın ilkeleri niteliğindedir.

Bana göre buradaki ‘özgürlük’ ve ‘kurtuluş’  bir anlamda Musevi inançlısının fikri anlamdaki prangalarından kurtuluşunu ifade ederken, bir başka anlamda da bizi bugün içine düştüğümüz maddeye bağımlılık nedeniyle manevi tarafımızı ihmal ettiğimiz için yaşadığımız tekdüzelik ve basitlikten kurtulmaya isteklendirmektir.

Bence bunun en uygun ve en emin yolu; kişinin kendi özgür iradesiyle Musevi din disiplinine tabi olması ve bunun gereklerini yerine getirmesidir. Bu gerekliliklerden biri ve en önemlisi yaklaşık kırk asırlık kültür birikimimizin genç nesillere doğru aktarılmasıdır.

Bu noktadan bakıldığında Pesah Agada’sındaki:

“Veigadta Levinha/Çocuğuna anlat.”

 Talimatıyla, Kutsal Tora’mızda yazılı bulunan Moşe Rabenu’nun vasiyeti.

“Veşinantam Levaneha Vedibarta Bam”

“Çocuklarına öğret ve bunlardan söz et”

arasındaki önemli paralelliğe dikkatinizi çekmek isterim.

Bu duygu ve düşüncelerle bizlerin hepimizi kapsadığı gibi sonsuza kadar gelecek nesillerimizi de kapsayan ‘Pesah’ olgusunu mutlu bir bayram olarak kutladığımız bugünlerde; sizlerin, sevdikleriniz ve sevenlerinizle birlikte sevinç ve neşe içinde sağlık ve esenlikle daha nice bayramlara erişmenizi diliyor, bu vesileyle hepinizi kutsal Tora’mızın dualarıyla bereketlendiriyorum.

Hag Pesah Sameah.

Moadim Lesimha.”