“Artık düşmanım değilsin İsrail”

Suriye rejimi kendi çocuklarını kimyasal silahlarla bombalarken, İsrail’de tedavi edilen Suriyeli yaralı AP Ajansına “Suriye’nin geleceğinde Beşar Esad’a yer yok, İsrail düşmanımız değil, gerçek düşman Esad” şeklinde konuştu.

Dünya
12 Nisan 2017 Çarşamba

Geçtiğimiz günlerde ikisi çocuk, dördü kadın ve biri erkek, yedi Suriyeli yaralı gecenin karanlığında düşman bildikleri toprakların sınırına geldiler. Sadece hafif bir ay ışığının altında gecenin ayazında acı içinde bekleyen yaralıları karşılayan İsrail ordusu sıhhiyesi zırhlı bir ambulansla onları tehlikeli sınır bölgesinden hızla çıkardı ve helikopterle İsrail’de hastaneye yoğun bakıma yetiştirdi. 

Bu tip manzaralar 2013 yılından beri Suriye-İsrail sınırında gerçekleşiyor. İsrail hastaneleri şimdiye kadar sınırdan sadece birkaç kilometre ötedeki iç savaşta yaralanan yaklaşık 3000 Suriyeliyi sessizce tedavi etti. 

Her ne kadar tedavi edilen Suriyeli yaralıların sayısı altı yıllık savaştaki kayıpların çok küçük bir yüzdesi olsa da İsrailli doktorlar, artık Suriyelilerin İsrail hakkındaki imajının değiştiğini belirtiyorlar. 

İsmini ve fotoğrafını Suriye’deki ailesinin güvenliği için gizleyen 25 yaşındaki yaralı AP Ajansı mikrofonlarına şöyle konuştu: “Büyükbabalarımızın ulaşamadığı bir ülkeye geldik ve gördük ki burada çok iyi insanlar varmış. Bizim her zaman Rusya, İran, Husiler, Hizbullah ve Afganlar düşmanımız oldu. Suriye rejimi de savaşın başından beri kimyasal silah kullanıyor. Biz sadece kendimizi savunuyorduk. Artık bizim için İsrail bir düşman değil, düşman Esad.”