Savaştan sonra ilk defa Berlin’de Yahudi okulu açılıyor

2. Dünya Savaşında yaşanan 20. yüzyılın en büyük trajedisi Holokost’tan yıllar sonra ilk defa Berlin’de Yahudi okulu açılıyor.

Dünya
10 Nisan 2017 Pazartesi

Yahudi kuruluşu Habad tarafından finanse edilecek okul 7000 metrekarelik bir kampüs içinde yer alacak ve Yahudi öğrenciler dışında her inançtan kişiye açık bir eğitim kurumu olacak.

Söz konusu okul 20 yıldır Berlin’de yaşayan ve eğitmenlik yapan Rav Yehuda Teichtal’ın yıllardır hayalini kurduğu bir proje. Rav Teichtal, mali fonların sonunda denkleştirildiğini ve Alman makamlarından da gerekli izinlerin çıktığını belirtti.

Rav Teichtal, herkesin Avrupa’da ırkçılıktan korktuğu bu dönemde geleceğe ümitle baktıklarını, kurulacak okulun aynı zamanda inançlar arası diyaloğu daha da arttıracağını ifade etti. Teichtal şöyle konuştu: “Buradan gidecek olsak böyle bir projeye girişmezdik. Her şeye rağmen böyle büyük bir kampüs inşa etmek gelecek için bir ümittir.”

Son yıllarda Berlin’de Yahudi cemaatinin sayısında büyük artış oldu. Bunun en büyük nedenlerinden biri eski Sovyet ve Doğu Avrupa ülkelerinden gelen Yahudilerin tekrardan geleneksel bir Yahudi hayatını öğrenip benimsemeleri.

Bugün cemaatin sayısı 40 bin olarak biliniyor. Holokost’tan evvel Almanya’da 120 bini Berlin’de olmak üzere 500 bin Yahudi yaşıyordu.