Mısır Devlet Başkanı Yahudi liderlerle buluştu

Washington’da Başkan Donald Trump ile bir araya gelen Mısır Devlet Başkanı Abdül Fettah El Sisi Amerikan Yahudi toplumu liderleri ile de bir toplantı yaptı.

Dünya
7 Nisan 2017 Cuma

ABD’li dış politika uzmanlarının da katıldığı toplantıda El Sisi, Arap-İsrail kalıcı barışının öneminden bahsetti  ve bölgedeki radikal terör örgütlerinin faaliyetlerine engel olmak için ortak çaba gerektiğini belirtti.

ABD dış politikasında uzman olan birçok düşünce kuruluşunun yetkililerinin katıldığı toplantıya 65 kişi katıldı. Katılanlar arasında Başkan Donald Trump’a gayrı resmi danışmanlık verenler ve Yahudi kuruluşlarının temsilcileri vardı.

Ortadoğu Politikası konusunda uzman olan ve kendine ait bir danışmanlık şirketi olan Ezra Friedlander da yaptığı açıklamada, kendisinin bir zamanlar bizzat Enver Sedat’ın tarihi Mısır-İsrail barışına destek vermiş olduğunu ancak  durumun şimdi farklı olduğunu ifade etti. Friedlander, “Şimdi barışı sağlamak  40 yıl öncesine göre çok daha  önemli” dedi.  

Toplantıya katılan Yahudi kuruluşlarından bazıları şunlardı:  Yahudi Kuruluşları Başkanlar Kurulu (Conference of Presidents of Major Jewish Organizations),  ADL İftira ve İnkarla Mücadele Cemiyeti (The Anti-Defamation League),  Amerika-İsrail Kamuoyu Oluşturma Kurumu (The American Israel Public Affairs Committee), J Street ve  Amerikan Yahudi Komitesi (The American Jewish Committee).

Toplantının diğer bir önemli noktası ise Kasım ayındaki seçimden bu yana ilk defa bu kadar çok Yahudi kuruluşunun bir araya gelmiş olması idi.