Pesah Lezzetleri

Yahudilerin, yemek açısından en zengin bayramı olan Pesah, birçok farklı lezzeti de beraberinde getirir. Hamursuz Bayramı’nda farklı tatlar denemek isteyenlere bazı önerilerimiz var:

Toplum
7 Nisan 2017 Cuma

KUZULU HAMURSUZ BÖREĞİ – İZMİR USULÜ

Malzemeler (8 kişilik):

6 adet hamursuz

½ kg. kuzu eti (kuşbaşı kesilmiş)

2 patates

6 yumurta

1 demet maydanoz

1 kahve fincanı Ayçiçek yağı

Tuz, karabiber

 

Yapılışı:

Hamursuzlar tuzlu suda ıslatılır. Yumuşayınca bir tülbendin içine dökülerek, suyunun iyice süzülmesi sağlanır. Bir kapta patatesler haşlanır. Diğer taraftan kuzu eti, ayçiçeği yağı ve biraz su ile pişirilir. Yumuşayan etler çok küçük doğranır ve 3 yumurta, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberle karıştırılır. Hamursuzların yarısı tepsinin dibine yayılır, üstüne etli harç konur; hamursuzların diğer yarısı ile kapatılır. Püre haline getirilmiş patates, tuz ve üç yumurta karıştırılarak en üste yayılır ve 200 derece fırında üstü kızarana kadar pişirilir.

**

HAMURSUZ LAHMACUNU – İZMİR USULÜ

Malzemeler:

½ kg. kıyma

6 adet hamursuz

4 yumurta

2 demet taze soğan

½ demet maydanoz

2 çorba kaşığı ayçiçeği yağı

1 tutam tuz

 

Yapılışı:

Soğanlar ince doğranıp, hafif kavrulur. Kıyma ilave edilip kavrulur. İçine ince kıyılmış maydanoz, çırpılmış bir yumurta ve tuz eklenir. Başka bir kapta hamursuzlar iyice ıslatılıp suyu sıkılır ve yarısı tepsiye yerleştirilir. Üzerine kıymalı malzeme konur ve sıkılmış hamursuzun diğer yarısı ile örtülür. Üzerine çırpılmış 3 yumurta sürülür ve 200 derece fırında üstü kızarana kadar pişirilir.

**

HAMURSUZ LOKMASI

Malzemeler:

4 adet hamursuz

4 yumurta

Kızartma için ayçiçeği yağı

½ çay kaşığı tuz

 

Yapılışı:

Hamursuzlar iyice yumuşayana kadar suda bırakılır. Sonra sıkılır, makineden geçirilir, içine çırpılmış yumurtalar, tuz eklenir ve hep birlikte karıştırılır. Gözlü tavada yağ kızdırılır ve malzeme kaşıkla gözlere doldurulur. Lokmalar altlı üstlü kızartılır. Arzuya göre, servis sırasında üzerine pudra şekeri, bal veya şerbet dökülebilir.

 

Kaynak:

Sefarad Yemekleri / Viki Koronyo – Sima Ovadya

Gözlem Kitap, 5.baskı