ABD Suriye’yi 59 Tomahawk füzesi ile vurdu

Cuma günü erken saatlerde ABD Deniz Kuvvetleri Suriye-Esad güçlerinin üs ve askeri tesislerini roketlerle vurdu. Saldırı Rusya tarafından uluslararası hukukun ihlali olarak değerlendirilirken, Washington, Suriye’nin kimyasal silah kullandığını, buna anlayış gösterilemeyeceğini belirtti.

Dünya
7 Nisan 2017 Cuma

Saldırı Türkiye, İsrail ve Suriye’de Esad’a karşı savaşan isyancılar tarafından  memnuniyetle karşılandı.  Başkan Donald Trump basına yaptığı açıklamada, saldırıyı kendisinin emrettiğini ve özellikle, geçtiğimiz salı günü  İdlib’e kimyasal bomba atan uçakların kalktığı Suriye üssünün de  hedef alındığını belirtti. 

 ABD saldırıda son derece yıkıcı bir güç kullandı. Cuma sabaha karşı USS Porter ve USS Ross savaş gemilerinden atılan 59 Tomahawk füzesi Suriye hava üsleri ve kimyasal silah depolarının bulunduğu yerleri yerle bir etti.  ABD raporlarına göre başta Shayat üssü olmak üzere Suriye hava gücü, destek unsurları ve kimyasal silah stokları büyük ölçüde yok edildi.  ABD saldırı öncesi Rusya’yı uyardı ve saldırının Rus kuvvetlerine yönelik olmadığını açıkladı.