Wallenberg imzalı belge müzayedede 13 bin dolara alıcı buldu

Dünya
3 Nisan 2017 Pazartesi

İsveçli diplomat Raoul Wallenberg imzalı, bir kadının Nazi kamplarından kurtulmasını sağlayan belge, 13 bin dolara alıcı buldu.

22 Eylül 1944 tarihli, Wallenberg imzalı beyanname Budapeşte’de yaşayan bir Macar Yahudi’si olan Zsigmonde Simko’nun İsveç Devletinin güvencesi altında olduğunu belirterek hayatının kurtulmasını sağladı.

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen müzayedeye ABD’nin Los Angeles şehrinde bulunan Nate D. Sanders Müzayede Evi ev sahipliği yaptı. Müzayede evi, şirket politikası gereği alıcı ve satıcının kimliklerini açıklamadı.

İsveçli aristokrat, Luteran bir aileye mensup olan Wallenberg, ilk olarak Temmuz 1944 yılında, İsveç Hükümeti ve ABD Savaş Mültecileri Kurulu’nun ortak girişimi ile Budapeşte’ye gönderilmişti. Daha sonra burada başkâtiplik görevi yapan Wallenberg, 32 yaşında olması ve daha önce uluslararası ilişkilerde deneyimi olmamasına rağmen, otuza yakın revir, hastane ve güvenli evin olduğu bir ağ kurdu; on beş bin kişinin hayatını kurtaran koruyucu pasaportlar dağıttı.

Şubat 1945’te Alman askerlerinin Budapeşte’den geri çekilerek, yerini Sovyet Ordusuna bırakmasıyla Wallenberg Ruslar tarafından potansiyel ajan ilan edilerek tutuklandı; 1947’de ise Sovyet hapishanesinde hayatını kaybettiği ise yakın zamanda netleşti.