20 yıl sonra ilk yeni yerleşim kararı Amona sakinleri için

İsrail’de Güvenlik Kabinesi, şubat ayında yasadışı bir yerleşim olması sebebiyle boşaltılan Batı Şeria’daki Amona kasabasının sakinleri için inşa edilecek yeni bir yerleşim merkezi oluşturulması projesini oybirliğiyle onayladı.

Dünya
5 Nisan 2017 Çarşamba

İsrail’deki Güvenlik Kabinesi’nin oylama sonucundan sonra, diğer hükümet bakanları da aranarak projeye destekleri alındı. Bu karar ile yirmi yıldır ilk kez, İsrail’de hükümet yeni bir yerleşim merkezinin inşasına resmen onay vermiş oldu. Yeni yerleşim merkezinin Shiloh Vadisine kurulacağı bildirildi.

Amona kasabasının eski sakinleri bir süredir ikametleri konusunda artarak endişeleniyorlardı. Grup, kararın açıklanması öncesinde bir bildiri yayınlayarak, “Başbakan ve tüm bakanlardan hep birlikte, bizlerin de onayladığı bölgede inşa edilmek üzere, bu yeni yerleşim projesine destek vermelerini istiyoruz. Var olan bir yerleşim merkezinde oturmayı kabul etmeyeceğiz ve böyle bir kararda işbirliği yapmayacağız. Evlerimizi yıktınız. Şimdi yenilerini inşa edin. 31 Mart’a kadar yeni bir yerleşim merkezi inşasına başlayacağınıza söz verip imza attınız. Şimdi sözünüzü tutun,” demişti.

Günün ilerleyen saatlerinde talep ettikleri alandaki yeni yerleşim merkezi konusunda haber alınca, grubun yaklaşımı yumuşadı. Grup yeni bir bildiri yayınlayarak, “Amona kasabasının hatırası hep kalbimizde kalacak. Anavatanımız, seni seviyoruz ve bu yüzden belki biz, bizler olmazsa çocuklarımız, bir gün mutlaka Amona’ya geri döneceğiz. İnsan hiçbir zaman anavatanını terk etmez. Amona yıkıldığından beri tek bir şey istedik, İsrail topraklarında hem kendimiz hem de tüm İsrail halkı adına öncülük yaparak yerleşeceğimiz yeni bir yer. Refah içinde ve harekete geçtiğimiz bir hayat sürmek, bizlerin de İsrail halkının da acılarını dindirecektir” ifadelerine yer verdi.