Trump’ın yumuşak karnı Michael Flynn

“Şayet dokunulmazlık aldıysanız bu büyük ihtimalle suç işlediğiniz anlamına gelir.” Bu sözler kısa bir süre de olsa ABD Başkanı Donald Trump’ın ulusal güvenlik danışmanlığını yapmış olan Michael Flynn’e ait. Flynn’in geçen sene Hillary Clinton’ın elektronik posta konusunda beş yardımcısının dokunulmazlık alması üzerine söylediği sözler şimdi daha farklı bir anlam kazanmış durumda.

Dünya
5 Nisan 2017 Çarşamba

Ali Abaday

 

Beyaz Saray’ın kısa bir süre önce istifaya zorladığı Flynn’in hem adalet bakanlığı hem de Senato’dan dokunulmazlık istediği iddia edildi. Emekli General Flynn ile ilgili iddiaların doğru çıkması sonrası ise pek çok soru arka arkaya geldi.

Savunma İstihbarat Teşkilatının (Defence Intelligence Agency) başında olan Michael Flynn, Obama hükümeti zamanında görevden alınması sonrası Cumhuriyetçi Parti içinde oldukça popüler olmuştu. Donald Trump’ın seçim zamanı ulusal güvenlik danışmanı olan, başkan yardımcılığı için ismi geçen Flynn’in düşüşü ise bu yükselişe benzer bir hızda gerçekleşti.

Flynn’in Barack Obama’nın başkanlığının son günlerinde Rusya’nın ABD seçimlerine müdahalesiyle ilgili olarak 35 Rus diplomatı sınır dışı etmesi, Rus elçiliğine ait iki yeri kapatması ve bir dizi ekonomik yaptırımlar getirmesi sonrası Rusya’nın ABD Büyükelçisi Sergey Kislyak ile bir görüşme yaptığı ortaya çıktı. Basına sızan kayıtlarda ikilinin son yaptırımlar üzerine konuştukları görülüyordu.

Ne var ki bu görüşme sızmadan önce Flynn verdiği mülakatlarda Kislyak ile görüşmesinde yaptırımlar üzerine konuşmadıklarını söylemiş, Başkan Yardımcısı Mike Pence’e de aynı yönde bir açıklama yapmıştı. Vekâleten adalet bakanlığı görevini yürüten Sally Yates 26 Ocak günü Beyaz Saray’ı bu açıklamaların doğru olmadığı yönünde uyardı. Fakat Trump’ın Flynn’i görevden alması artan baskılar üzerine 13 Şubat’ta oldu.

Öncesinde ise Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki telefon görüşmesinde Flynn de bulunuyordu.

Rusya’nın ABD seçimlerine müdahalesi ve Trump’ın kampanyası ile olası ilişkileri üzerine ABD Kongresinde yapılacak oturumlarda gözler yeniden Flynn’e döndü. İşte tam bu sırada CNN’deki bir programda kanalın ulusal güvenlik analistlerinden Juliette Kayyem Flynn’in Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ile dokunulmazlık anlaşması yapmaya çalıştığını açıkladı.

Bu sırada Flynn kendisine avukat olarak tuttuğu Robert Kelner kısa bir süre sonra Meclis ve Senato’dan dokunulmazlık istendiğini yalanlasa da FBI ile konuşma konusuna hiç değinmedi. Ancak sonradan NBC kanalına konuşan iki kaynak dokunulmazlık iddiasını doğruladı.

Şu sıra pek çok uzman Flynn’in kendisinden daha yukarıda biri hakkında konuşacağı için dokunulmazlık istediğini belirtiyor. Fakat Flynn’in dokunulmazlık isteğine henüz olumlu yanıt gelmediği de görüldü.

Connecticut’ta federal ceza avukatlığı yapan Todd Bussert’e göre Flynn’in söyleyeceği çok ciddi bir söz de olmayabilir. Bussert FBI tarafından soruşturulan kişilerin olası bir suçlama öncesi dokunulmazlık istemesinin oldukça yaygın olduğunu belirtti.

Adalart Bakanlığı bu tür durumlarda pek de kolay dokunulmazlık vermemesiyle biliniyor. Daha çok sanığı konuşturup ceza indirimini tercih ediyorlar. O yüzden Flynn için esas olan Kongre’den dokunulmazlık almak. İran-kontra soruşturması sırasında Senato’dan dokunulmazlık alan ABD eski Başkanı Ronald Reagan’ın yardımcılarından Oliver North bu sayede mahkemeden ceza almamıştı. Flynnt’in de aynı yolu tercih ettiği düşünülüyor.

Flynn’in neler anlatacağı, anlatacaklarının Donald Trump’ı nasıl etkileyeceği bilinmiyor. Trump yanlısı medya kendisini Rus casusu olarak görmeye başlasa da ABD Başkanı önceki günlerde attığı bir tweete Flynn’i dokunulmazlık alması konusunda teşvik etti. Trump dokunulmazlığa gerekçe olarak ise demokratların yürüttüğü “cadı avını” gerekçe gösterdi.

Michael Flynn dokunulmazlık almadan konuşur mu, konuşursa neler anlatır pek bilinmese de bu konunun Trump’ın başını daha çok ağrıtacağı şimdiden belli.