Fransa’da Yahudilere karşı saldırılarda düşüş

Fransız makamları geçtiğimiz bir yıl içinde antisemit olaylarda yüzde 58 düşüş yaşandığını tespit etti.

Dünya
5 Nisan 2017 Çarşamba

Geçen hafta yayınlanan Ulusal İnsan Hakları Danışma Komisyonu raporuna göre 2016 yılında 335 antisemit olay yaşandığını ortaya koydu. Bu sayı bir önceki yılın 808 olayı ile karşılaştırıldığında önemli ölçüdeki düşüş dikkat çekiyor. Bu düşüş 2001 yılından bu yana yaşanan en büyük düşüş oldu.

Yahudilere yönelik saldırıların azalmasının en büyük nedeni olarak uygulanan sıkı güvenlik önlemleri gösteriliyor. 2015 yılında Paris yakınlarındaki bir kaşer markette dört Yahudi’nin öldürülmesinin ardından, ülkedeki Yahudi kurum, mahalle ve sinagoglarının etrafındaki güvenlik önemli ölçüde arttırılmıştı.

Rapor, eski polis memurları tarafından yönetilen bir sivil toplum gözlem örgütü Antisemitizmle Mücadele Ulusal Bürosu tarafından gündeme getirilen “yeni antisemitizm tezini” sorguladı. 2000 yılından bu yana Fransa’da yaşanan çoğu antisemit saldırıda, bir Müslüman ülke göçmeninin İsrail’in eylemleri üzerine Yahudileri hedef aldığı tespit edildi.

Akademisyenler, yeni antisemitizm olgusunu, Yahudilere karşı geçmişten gelen nefreti İsrail’in politikalarına veya varlığına muhalif bir siyasi eylemmiş gibi haklı çıkarmaya çalıştıkları durum olarak tanımlıyor. 2012 yılında Toulouse’da dört Yahudi’yi öldüren cihatçı Muhammed Merah da, kaşer marketindeki saldırıyı gerçekleştiren Amedy Coulibaly de Gazze’deki çocuk ölümlerinin intikamı için harekete geçtiğini belirtmişlerdi.

Ancak raporda, Müslümanlar tarafından Yahudilere yönelik din nedeniyle gerçekleştirilen saldırıların sayısı belirtilmedi. “Antisemit eylemlerin (eylemler ve tehditler) önemli bir kısmı neo-Nazi ideolojisi ile ilgiliyken diğer birçok durumda faillerin motivasyonlarını tespit etmek zordur” ifadesine yer verildi.

Komisyon, raporunda 2016 yılında Müslüman karşıtı saldırılarda da yüzde 57 oranında düşüş bildirdi.