Arap liderler: Barış görüşmelerini yeniden başlatmaya çalışacağız

Arap liderler iki devletli çözümde ilerlenmesine yardımcı olmak için kararlılıklarını açıkladı ve İsrail’in bölgedeki ülkeler tarafından kabul edilmesi için her şeyden önce Filistinlilerin taleplerinin karşılanması gerektiğini dile getirdi.

Dünya
5 Nisan 2017 Çarşamba

Bu sene Ürdün’ün ev sahipliğinde gerçekleşen yıllık Arap Ligi Zirvesi’nin kapanışında yapılan açıklamada, üyelerin İsraillilerle Filistinliler arasındaki barış görüşmelerinin yeniden başlatılması için ciddi şekilde çalışmalarını sürdüreceği belirtildi. Açıklamada “Barış stratejik hedeftir” denildi.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs’ü içine alan bir Filistin devletine yönelik ikili görüşmelerin yapılmasını talep etmişti. İsrail Başbakanı Netanyahu resmi olarak bir Filistin devletinin kurulmasını destekliyor, ancak bunun yakın gelecekte mümkün olmayacağını düşünüyor. Geçtiğimiz hafta açıklama yapan Netanyahu, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olmaya devam edeceğini, şehirdeki inşaatların ise tartışmaya açık olmadığını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ve Filistinliler arasında bir anlaşmada aracı olmak istediğini belirtti, ancak henüz bu konuda somut öneriler dile getirmedi.

Trump’ın Uluslararası Müzakerelerdeki Özel Temsilcisi, Ortodoks Yahudi kökenli Jason Greenblatt da zirveye katıldı ve Abbas’ın yanı sıra Ürdün, Mısır ve Katar’ın dışişleri bakanları ile görüşmelerde bulundu. ABD’nin Ürdün’deki büyükelçiliğinden yapılan açıklamaya göre, Greenblatt, Başkan Trump’ın bir barış anlaşmasının yalnızca mümkün olmakla kalmadığını, aynı zamanda böyle bir anlaşmanın tüm bölge ve dünya için olumlu yansımaları olacağına inandığını belirtti. Suriye Cumhurbaşkanı Başer Esed, zirveye katılmadı. Esed, 2011’deki ayaklanmaları kanlı bir şekilde bastırması ve sonrasında ülkede çıkan iç savaşa bağlı olarak 22 üyeli Arap Ligi’nden uzaklaştırılmıştı.