Babi Yar katliamını dünyaya tanıtan Rus şair 84 yaşında öldü

Eserlerinde savaş zulümleri üzerine yoğunlaşan, antisemitizmi ve zorba diktatörleri kınayan tanınmış Rus şair Yevgeny Yevtuşenko 84 yaşında hayatını kaybetti.

Dünya
5 Nisan 2017 Çarşamba

Yevgeny Yevtuşenko’nun uzun süredir öğretim üyesi olduğu Tulsa Üniversitesi dekanı Roger Blais, Yevtuşenko’nun vefatından cumartesi sabahı haberdar edildiğini açıkladı.

Yevtuşenko’nun dul eşi Maria Novikova, Rus haber ajansı RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada “Eşim, yanı başında akrabaları ve yakın arkadaşları ile, kalp yetmezliği sebebiyle birkaç dakika önce huzur içinde, uykusunda vefat etti” dedi.

Yevtuşenko, 20’li yaşlarında eski Sovyetler Birliği’nde Josef Stalin’i kınayan şiirleriyle ün kazanmıştı. 1961’de yazdığı, yaklaşık 34 bin Yahudi’nin Nazilerce katledilişini aktardığı ve Sovyetler Birliği’nde yaygınlaşmış antisemitizmi kınadığı ‘Babi Yar’ şiiri ile genç bir devrimci olarak uluslararası toplumun beğenisini kazanmıştı.

Ününün zirvesinde Yevtuşenko, şiirlerini futbol stadyumlarında ve arenalarda okumuştu. Batı’da büyük izleyici kitlesine ulaşmış olan Yevtuşenko’yu, 1991’de, Rusya’da gerçekleşen başarısız bir darbe girişimi sonrasında 200 bin kişi dinlemeye gelmişti.

‘Babi Yar’ şiiri yayınlanıncaya kadar katliam tarihi, Soğuk Savaş’ın gölgesinde kaldı.

Zamanını Oklahoma’da ve Moskova’da geçiren Yevtuşenko, 2007’de, Associated Press ile Tulsa’daki evinde yaptığı röportajda “Bu şiir siyasi değildir. İnsan hakları ile ilgili bir şiirdir. İnsan vicdanını en büyük manevi değer olarak savunan bir şiirdir” demişti. Yevtuşenko, Kiev’deki kitlesel katliamların gerçekleştiği bölgeyi ziyaret ettikten sonra yaşananları hatırlatacak, mezar taşı gibi tarihsel işaretler aradığını ancak hiçbir şey bulamadığını söylemişti. “İnsanların, katliamı hatırlatacak hiçbir şey saklamadığını öğrendiğimde şoke oldum” demişti.

Yevtuşenko, “Hiç anıt yok Babi Yar’da. Tek mezar taşı o dik yamaç. Korkuyorum” diye başlayan şiiri iki saat içinde yazmıştı.