Karanlıktan aydınlığa, esaretten özgürlüğe çıkışın kutlaması: PESAH

Yahudilerin Mısır’da kölelikten, diğer bir deyişle esaretten kurtuluşunun kutlandığı Pesah Bayramı’nı 10 Nisan akşamı kutlamaya başlayacağız.

Toplum
5 Nisan 2017 Çarşamba

Yahudilerin esaretten özgürlüğe kavuşmasını simgeleyen Pesah’ı kutlarken, Türk Yahudi Toplumunun paylaşan, katkıda bulunan, daha özgür düşünen ve konuşan bir toplum olmasını temenni ederiz. 

ŞALOM

 

Büyükelçi Kemal Ökem’in ilk sederi

Tel Aviv’de büyükelçi, diplomat ve gazetecilerden oluşan 80 kişilik bir davetli topluluğu için erken bir Pesah yemeği düzenlendi. Davetliler arasında yer alan Türkiye Büyükelçisi Kemal Ökem de tüm ritüelleri izleyerek, geleneksel yemeklerden yedi. 

Tel Aviv’de 80 büyükelçi ve diplomata sembolik Pesah Bayramı yemeği verildi. Türkiye Büyükelçisi Kemal Ökem de misafirler arasındaydı.

Pazar gecesi, Dünya Yahudi Kongresi (The World Jewish Congress –WJC) ve İsrail Projesi (The Israel Project) tarafından düzenlenen organizasyonda 80’den fazla büyükelçi, üst düzey diplomat ve uluslararası gazeteciye Pesah sofrası (Seder) kuruldu.

Ev sahipliğini İsrail’in İngiltere eski Büyükelçisi Daniel Taub’ın yaptığı gecede, birçok katılımcı için bu hayatlarındaki ilk Seder deneyimiydi.

Davetliler arasında bulunan Türkiye Büyükelçisi Kemal Ökem Pesah ritüelleri ile yakından ilgilendi ve geleneksel yemeklerden tattı. Uruguay, İsviçre, Polonya, Bulgaristan, ABD, Fransa, Almanya ve BM’den diplomatlar da geceye katılanlar arasındaydı. Pesah dualarına herkesin katılabilmesi ve rahat okuması amacıyla özel Agada’lar hazırlandı.

Seder başında saklanan Matza parçasını (afikoman) gecenin sonunda bulma ritüelinde ise bir Nijeryalı diplomat ve bir CNN muhabiri başarılı oldu.

The Israel Project Başkan Yardımcısı Lior Weintraub geceyle ilgili olarak: “Yabancı elçilerin ve İsrailli misafirlerin Seder masasında yakalayabildikleri bu eşsiz etkileşim sayesinde Yahudi kültürünü tanıtma ve İsrail Devleti ile toplumunun güzel yüzünü gösterebilme fırsatı yakalandı” ifadelerini kullandı.

WJC İsrail Başkanı Shai Hermesh yaptığı açıklamada, “İlham veren bu kurtuluş hikayesi İsrail’de ve diasporada nesiller boyu sofralarda anlatılıyor. Bu zengin bayramı diplomatik heyetlerle beraber kutlamaktan büyük sevinç duyuyoruz. Eminim ki Seder masasında matza kırmak herkes için unutulmaz bir deneyim oldu” dedi.