Etiyopya Yahudilerine uygun Agada

İsrail’de yaşayan Etiyopya Yahudileri için yazılan özel Agada sadece üç bin yıl evvel Yahudi halkının Mısır’dan kurtuluşunu anlatmıyor, aynı zamanda, gelecek nesillere Etiyopyalıların nasıl İsrail’e uçurulduğunu anlatıyor.

Dünya
3 Nisan 2017 Pazartesi

Berşeva’daki Bnei Akiva kuruluşu tarafından İbranice ve Aramice olarak kaleme alınan Agada için kuruluşun baş eğitmeni Tal Tiferet Sarid şunları söyledi: “Farkına varıyoruz ki bugün İsrail’de doğmuş genç Etiyopya nesli anne babalarının ne zorluklar yaşadığını tam olarak bilmiyor ve bu konuya fazla ilgi göstermiyor. Ne zaman ki genç nesiller bu hikayeyi benimserler, işte o zaman mesaj tüm Yahudi ulusuna ulaşmış olur.” 

Son birkaç yıldır Etiyopyalı öğrenciler farklı gruplara ayrıldı ve her bir grubun başına 1970-80’lerde zorlu yolculuğu yaşayan velilerinden biri getirildi. Tüm Etiyopyalı veliler söz konusu zorlu yolculuğu kötü hatıralarından dolayı tekrardan anlatmak istemese de birçoğu bu önemli görevi kabul etti.   

Bnei Akiva Genel Sekreteri Yair Shahal basına yaptığı açıklamada kuşaklar arasındaki kuvvetli bağın çocukların sağlam bir kişilik kazanmasında çok önemli rolü olduğunu belirtti. Shahal şöyle devam etti: “Sadece tarihini iyi bilenler geleceğe ait iyi bir vizyona sahip olabilirler.”   

Agada, Yahudi aleminin en önemli bayramlarından olan Pesah Bayramı’nda, ilk gece yemek masasında çeşitli gelenekleri yerine getirerek okunan Mısır’dan çıkışın hikayesidir. Tevrat eski Mısır’da köle olan Yahudi halkının bir gece Tanrı’nın yardımı ile Mısır’dan çıkarılarak özgürlüğüne kavuştuğunu yazar. Pesah, 3 bin yıl evvel yaklaşık 600 bin Yahudi kölenin yaşadığı bu kurtuluşun Tanrı’nın yardımı ile olduğunu gelecek nesillere anlatmak için kutlanır.