Pakistan yıllar sonra ilk kez bir vatandaşını Yahudi olarak nüfusa yazdı

180 milyon nüfusu olan Pakistan’da 1980 yılından beri ilk defa bir vatandaş nüfus belgelerine ‘dini Yahudi’ olarak yazıldı.

Dünya
3 Nisan 2017 Pazartesi

Fox News kanalının haberine göre, 29 yaşındaki Fischel Benkald’a resmi bir yazı gönderen Pakistan nüfus dairesi kayıtlardaki din hanesinin Yahudi olarak değiştirildiğini belirtti.

Karaçi’de Faisal Benkald olarak doğan ve Yahudi bir anne tarafından büyütülen genç adam Müslüman bir babanın çocuğu.  Benkald tam üç yıldır söz konusu değişikliği yapmak için Pakistan hukuk sistemi içinde çözüm arıyordu.  Benkald Yahudi olduğunu nüfusa yazdırmayı başardıktan sonra ismini bir Aşkenaz adı olan Fischel olarak değiştirdi.

Benkald’ın isim ve din değişikliği davasına İngiltere-Pakistan Hıristiyanlık İşleri Kurumu (British Pakistani Christian Association) büyük destek verdi.  Kurum  Başkanı  Wilson Chowdry, basına yaptığı açıklamada Fischel’in güvenliğinden endişe duyduklarını ancak bu cesur girişimin ülkede Yahudiliğini gizleyen diğer kişilere örnek olacağını belirtti.

Pakistan’da nüfusun yüzde 95’i Müslüman ve Müslüman dinini terk etmek geniş toplum tarafından ölüm cezasına layık olarak değerlendiriliyor. PEW’nun bu konuda 2010’da yaptığı araştırmada nüfusun yüzde 76’sı ölüm cezasını uygun gördü.

 Ancak Benkald durumunu şöyle açıklıyor: “Ben dinimi değiştirmedim Yahudi bir anneden Yahudi olarak doğdum.”   

İsrail’in 1948’de kuruluşu sonrası yaklaşık 1000 kişilik Yahudi cemaati Pakistan’da başlayan Yahudi karşıtı hareketler yüzünden, ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.