Trump’ın yeni büyükelçisine Yahudi gruplardan farklı tepkiler

David Friedman’ın ABD’nin İsrail yeni büyükelçisi olarak atanmasına Yahudi gruplardan çeşitli tepkiler geldi. Bunların arasında hayal kırıklıkları, mesafeli tebrikler ve heyecan dolu mesajlar da vardı.

Dünya
29 Mart 2017 Çarşamba

Perşembe günü ABD senatosu, uzun yıllardır ABD Başkanı Donald Trump’ın avukatlığını yapan ve liberal Yahudilerle ilgili dile getirdiği saldırgan sözleri yüzünden pek çok Yahudi gruptan tepki toplamış olan Friedman’ın İsrail Büyükelçiliğine getirilmesini 52’ye karşı 46 oy ile onayladı.

Aralarında J Street ve Reform hareketinin de bulunduğu pek çok Yahudi grup, yeni yerleşim yerleri politikasının hem destekçisi hem de bağışçısı olan ve geçmişte iki devletli çözüm politikasından şüphe duyduğu yönünde açıklamaları bulunan Friedman’ın büyükelçiliğe aday gösterilmesine karşı çıkmışlardı. Trump’ın en güvendiği kişilerden olan Friedman, Trump’ın konuşmalarında antisemit izler olduğunu iddia eden ADL için “moronlar” demiş, liberal bir Ortadoğu politikaları grubu olan J Street için Nazilerle işbirliği yapan Yahudileri kastederek “kapolardan bile daha kötüler” diyerek sözle saldırıda bulunmuştu.

Yahudi Reform Birliği Başkanı Haham Rick Jacobs, yayınladığı mesajında Friedman’ı tebrik etmek yerine kendilerinin Friedman’a iki devletli çözümün barış için en iyi yol olduğunu söylediği konuşmasını hatırlatmayı ve bu sözlere sadık kalmasını sağlamayı görev bileceklerini açıklamayı tercih etti.

J Street’ten gelen açıklamada ise Friedman’ın atanmasının kendilerinde hayal kırıklığı yarattığı belirtilerek, “ABD’nin İsrail Büyükelçiliği gibi son derece önemli bir pozisyona bugüne dek herkesin onayını almış, her iki siyasi partiye ait görüşten olanların da desteklerini toplayabilmiş saygıdeğer devlet memurları getirilmişti. Bugün bu göreve hayatını İsrail ve Batı Şeria hakkında tehlikeli bir ideolojik gündemin ilerlemesine adamış, ayrımcı ve saldırgan bir kişinin getirilmiş olması hakikaten üzücüdür” dendi.

TEBRİK  EDENLER

İnkâr ve İftira ile Mücadele Birliği (ADL) ise Friedman’ı tebrik eden bir mesaj göndererek, kendisinin gerek Amerikan geniş toplumunda, gerekse de Yahudi cemaatlerinde mevcut İsrail konusundaki görüş çeşitliliğine saygı duyacağını ve sahipleneceğini ümit ettiklerini bildirdi.

Büyük Amerikan Yahudi Teşkilatları Başkanlar Konferansı da cuma günü kısa bir tebrik mesajı yayınladı. Birliğin Başkanı Stephen Greenberg ve Başkan Yardımcısı Malcolm Hornlein’in imzalarıyla gönderilen mesajda, “Başkanlar Konferansı kurulduğu altmış yılı aşkın süre boyunca ABD’nin atadığı her İsrail Büyükelçisi ile, her iki taraf için de faydalı ve önemli, yakın ilişkiler içinde, keyifle çalışmıştır. Büyükelçi Friedman’ın görev süresince de ilişkilerimizin daha da geliştirileceğine inanıyor, kendisiyle çalışmaya başlamayı hevesle bekliyoruz” dendi.