Latin Amerika’nın en büyük sinagogu ilk kadın hahamını seçti

2.000 aileye hizmet veren Brezilya’daki Latin Amerika’nın en büyük sinagogu Congregacao Israelita Paulista, ilk kadın hahamını seçti.

Dünya
29 Mart 2017 Çarşamba

Geçen hafta, Haham Fernanda Tomchinsky-Galanternik için, CIP kısaltmasıyla tanınan 80 yıllık Sao Paulo Sinagogunda düzenlenen törene yaklaşık 200 kişi katıldı. Hahamlık rütbesini aralık ayında Arjantin’de alan, Brezilya doğumlu, aynı zamanda psikolog olan Tomchinsky-Galanternik’in sinagogun eğitim bölümünü koordine etmesi bekleniyor.

Haham Fernanda, Brezilya sinagoglarında hizmet eden üçüncü kadın haham oluyor. Rio’nun Reform Sinagogu ARI, 2003 yılında Paraguay’daki Haham Sandra Kochmann’ı seçerek bu alanda öncü olmuştu. Brezilya doğumlu Luciana Pajecki Lederman, 2005 yılından bu yana Sao Paulo’da haham.

CIP Başkanı Sergio Kulikovsky, törende yaptığı konuşmada “Kadınların mitsvaları yerine getirmede ve dini hizmetlerde eşit bir konuma gelebileceklerine inanıyoruz. Hiçbir şey zorunlu değildir, ancak kadınlara eşitlikçi bir şekilde katılma izni verilmelidir” dedi.