Le Monde: “Mossad, Fransız gizli servisinin içine sızmak istedi”

Le Monde gazetesi yaptığı haberinde, 2011 yılında Mossad ajanlarının Fransız istihbaratı ile gayri resmi işbirliği yaptığını Suriyelilerin önemli kimyasal silahlar geliştirmesine engel olduğunu yazdı.

Dünya
27 Mart 2017 Pazartesi

Habere göre 2011 yılında, İsrail ajanları  Suriye yetkililerinin AB ile endüstriyel işbirliği adı altında kimya konularında destek aldığını,  elde edilen bilgilerin daha etkili kimyasal silah geliştirilmesi için kullanıldığını öğrendi.

Mossad söz konusu bilgileri Suriye silah fabrikaları hakkında bilgi sahibi bir mühendisin itiraflarından öğrendi.  Söz konusu bilgiyi elde eden İsrail istihbaratı bazı Fransız gizli servis yetkililerine gayrı resmi yollardan ulaşarak, daha fazla bilgi elde edilmesi için çalışma başlattı.

Mossad’ın Fransız ajanlarını Suriye kimyasal silahları hakkında bilgi toplamak için kullanması daha sonra ortaya çıktı ve Fransız ajanlar aktif görevden alınarak başka departmanlara sevk edildi.  Söz konusu olayın detayları Fransız İstihbarat eski Daire Başkanı Bernard Squarcini’nin hakkında yapılan soruşturmada da konu edildi.

Squarcini mahkemeye verdiği ifadede olayı “Sanki Mossad ajanları Fransız İstihbaratına  (DGSI)  sızma girişiminde bulundu” şeklinde yorumladı.

Mossad’ın  Fransız ajanlarını çalıştırarak elde ettiği bilgilerin resmi AB kanallarına iletilmesi üzerine,  AB aldığı bir kararla Suriye ile tüm endüstriyel işbirliği faaliyetlerini 2011 yılında  iptal etti.