90 yaşındaki bu haham şimdi bir film yıldızı

Birçok Alman için Rav Willy (William) veya popüler adı ile Wolff hayatlarında ilk defa tanıştıkları Yahudi bir lider.

Dünya
27 Mart 2017 Pazartesi

Alman Yönetmen Britta Wauer tarafından yapılan ve dinler arası diyaloğu ön plana çıkaran ‘Tanrı’nın Önünde Bir Centilmen’ adlı belgesel Alman geniş toplumuna Yahudilerin aslında kim olduklarını objektif bir dille anlatmayı hedefliyor. Rav Willy Wolff  da söz konusu belgeselin başkahramanı.

Dinler arası diyalog konusunda verilen birçok konferansta Rav William’la birlikte çalışmış olan Protestan Papaz Hans-Jürgen Abromeit onun için “gerçekten babacan bir adam”  ifadesini kullanıyor.

2016’da neredeyse tüm alman sinemalarında gösterilen ‘Tanrı’nın Önünde Bir Centilmen’ filmi mayıs ayında ABD’de gösterime girecek.

Film gösterime girdiğinden beri  Almanya’nın tüm eyaletlerini yorulmadan dolaşan Rav Wolff, filmin yönetmeni Wauer ile konferanslar veriyor, yazdığı kitabı, ‘Rav Wolf ve Hayatın İçindekileri’ hayranlarına imzalıyor.

Genç bir çocukken Nazi Almanya’sını terk eden ve 2002 yılında eski Doğu Almanya’ya yerleşen Wolff, hiç Yahudilerle ilişkisi olmamış insanların antisemitizme bulaşmasına engel olmak için çalışıyor.

Eski Doğu Berlin’de oturan bir kadın, izlediği film ve konferanstan sonra onun için şöyle diyor: “O sadece dinden bahsetmiyor, insanlık dersi veriyor. Onun hayatın kaosuna sakin yaklaşımını seviyorum.”