Cumhurbaşkanı Adayı Fillon, antisemit karikatür yayınlayan partisini eleştirdi

Fransa’da merkez sağ parti Cumhuriyetçiler Partisi’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki adayı Francois Fillon, partisini rakibi Emmanuel Macron’un antisemit bir karikatürünü yayınlaması dolayısıyla kınadı. Fillon, “Mücadele çekişmeli ve zorlu ancak saygınlığını yitirmemeli” dedi

Dünya
15 Mart 2017 Çarşamba

Fransa’da merkez sağ parti Cumhuriyetçi Parti’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki adayı olan Francois Fillon, partisini rakibi Emmanuel Macron ile ilgili antisemit bir karikatür yayınlaması dolayısıyla kınadı.

Cuma günü partinin Twitter hesabında yayınlanan ve çok kısa bir süre sonra da kaldırılan karikatürde eski bir bankacı olan Macron, kanca burunlu, silindir şapkalı, elinde purosunun ucunu kestiği kırmızı bir orakla tasvir edilmişti. Fransız sol ve merkez partilerin yetkilileri ve destekleyicileri de karikatürde Macron’un etrafında toplanmıştı.

Fransa’nın eski başbakanlarından Fillon, eşi ve çocukları için kamuda göstermelik işler ayarlama ve bu işler karşılığında onlara para ödeme suçlamalarından dolayı seçim anketlerinde geri kaldı.

Karikatürle ilgili açıklamasında Fillon, “Mücadele çekişmeli ve zorlu ancak saygınlığını yitirmemeli” dedi ve partisinin antisemit propaganda unsurları içeren karikatürler yayınlamasına müsamaha etmeyeceğine söz verdi.

Fillon, söz konusu karikatürün yayınlanmasından sorumlu olanların da disiplin kuruluna sevk edilmesi gerektiğini belirtti.

Macron cephesinden ise adayın sözcüsü Benjamin Griveaux bir açıklama yaptı. Açıklamada, antisemit hayal gücünden yararlanan karikatürün aşırı derecede endişe verici olduğu belirtildi.

Söz konusu karikatürle halkın da büyük tepkisini çeken Cumhuriyetçi Parti, karikatürün yayınlanmasından yalnızca altı saat sonra özür diledi ve orijinal tweet’te yer alan karikatürü silerek yerine aynı tweet’i Macron’un sade bir fotoğrafıyla koydu.

Geçtiğimiz hafta sonu yapılan bir ankette Macron, 23 Nisan’da birinci turu gerçekleşecek Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde birinci sırada yer alıyor. Aşırı sağın adayı Marine Le Pen’in ikinci olduğu ankette, Fillon da üçüncü sırada.