İsrail’de eski savunma bakanından yeni parti

İsrail eski Savunma Bakanı Ya’alon, Likud’dan istifa etti

Dünya
15 Mart 2017 Çarşamba

İsrail eski Savunma Bakanı Moşe ‘Bogie’ Ya’alon  pazar günü Likud Partisinden resmi olarak istifa etti ve kendi partisini kurarak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun karşısında olacağını açıkladı. 

Ya’alon, Likud yönetimine gönderdiği bir cümlelik istifa mektubunda, sekiz yıldan fazla bir süredir devam eden parti üyeliğinin iptalini istedi.

Daha önceki konuşmalarında partinin kurucularından Ze’ev Jabotinsky ve Menahem Begin’e olan bağlılığını dile getiren Ya’alon, istifa açıklamasında artık partinin gerçek yüzünü değiştirdiğini belirtti.

İstifa konuşmasında aşırı ve tehlikeli güçlerin İsrail’de yönetimi devralmaya başladığına değinen eski bakan, “Likud Partisi ülkenin istikrarını bozmakla kalmıyor, aynı zamanda ülkeyi ve vatandaşlarımızı da tehlikeye atıyor” dedi. Ya’alon geçtiğimiz hafta ‘sorumlu sağ’ı temsil edecek yeni bir parti kuracağını  açıklamıştı.  Kasım 2008’de Likud’a katılan İsrail eski Genelkurmay Başkanı Ya’alon 2009-2016 yıllarında Knesset’te aktif olarak çalışmış ve bu sürenin son dört yılında savunma bakanı olarak görev yapmıştı.