Schindler´in listesine 2,4 milyon dolar

2. Dünya Savaşı yıllarında Yahudileri Nazilerin elinden almak için fabrikasına işçi olarak yazan sanayici Schindler´in hazırladığı isim listesinin orijinali 2,4 milyon dolara satılığa çıkarıldı.

Dünya
10 Mart 2017 Cuma

Listeyi elinde bulunduran Moments In Time web sitesi belgenin orijinal olduğunu, çok sağlam bir kaynaktan teyit ettiğini belirtti.   

Tarihçilere göre Bay Schindler savaş boyunca yedi liste hazırladı. Bunların bugün  sadece dördü biliniyor. Bu belgelerden ikisi İsrail’deki Holokost Müzesi Yad Vaşem’de bir tanesi de Washington ABD Holokost Müzesinde.  Satılığa çıkarılan ve üstünde 800 Yahudi işçinin adı olan  dördüncü liste ise daktilo ile yazılmış orijinalin karbon kağıdı  kopyası. 

Polonya’da Almanların izni ile fabrika çalıştıran Nazi Partisi Üyesi Oskar Schindler, Yahudi mahkumlardan işçiler çalıştırmıştı. Savaş yıllarında Schindler’in ismini ‘fabrika işçisi’ olarak yazdığı Yahudiler toplama veya ölüm kamplarına gönderilmiyor, çeşitli yedek parçaların üretiminde çalışıyordu. Sanayici Schindler'in listesi bir anlamda yaşam ile ölüme karar veren bir belgeydi.   Başta ticari amaçla hareket eden, bedava işgücünden faydalanan Schindler, daha sonra sırf Yahudileri kurtarmak, Nazileri aldatmak için, ihtiyacı olmadığı halde onlarca Yahudi’yi listeye yazmaya başlar.  

Yahudi asıllı Amerikalı yönetmen Steven Spielberg’in Schindler'in Listesi olarak beyaz perdeye yansıttığı gerçek hikaye gösterime girdiği 1994 yılında gişe rekorları kırmış, Spielberg’in ününü pekiştirmişti.  Savaşta 1200 Yahudi hayatı kurtaran Schindler'in hikayesi daha evvel de yazar Thomas Keneally tarafından Schindler Gemisi  (Schindler’s Ark) olarak kitap haline getirilmişti. Kitap  Booker Ödülü almıştı.

 

Kaynak: Isabel de Bertodano  March 10, 2017 The JC