Bomba tehditlerinin ardında bir kişi mi var?

Yetkililer ocak ayından beri ABD ve İngiltere’de Yahudi cemaatlerine yapılan 150’den fazla bomba tehdidinin ardında bir kişi olduğunu düşünüyor.

Dünya
10 Mart 2017 Cuma

ABD güvenlik güçleri yaptıkları araştırmada, tüm tehditlerin arkasında olduğunu düşündükleri tek kişinin elektronik ses değiştirme cihazı ve takip edilemez telefon kullandığını açıkladılar. 

New York Polisi, Anti-Terörizm Departmanı  Müdür Yardımcısı John Miller, CBS’e yaptığı açıklamada, tüm aramaların koordineli bir şekilde tek bir kişi tarafından (Caller ID) ‘arayan kimliği’  değiştirilerek yapıldığını ifade etti.  Miller’in açıklamalarına göre, fail yaptığı her aramada Caller ID’yi  sahte ve farklı bir kurumdanmış gibi gösteriyor.

Miller, “Sanırım karşımızda teknolojiyi iyi kullanan bir suçlu var” şeklinde konuştu.  ABD’de Caller ID yada arayan kimliğini, değiştirerek  arama yapmayı sağlayan birçok ticari servis var. Bu tip servisler örneğin bir doktor veya uzmanın hastasını kendi cep telefonundan aradığı halde aramanın Caller ID’sini sanki şirketin santralından geliyormuş gibi gösterilmesini sağlıyor.  Ancak Emniyet Müdürü Miller, söz konusu failin  hangi yöntemle arama kimliği bilgisini değiştirdiği konusunda bir ayrıntı vermedi. 

Geçtiğimiz hafta da Yahudi cemaat binalarına tehdit mesajları gönderen Juan Thomson adlı bir kişi tutuklanmıştı.  Thomson polis soruşturmasında tehdit mesajlarını  eski kız arkadaşının kimliği ile gönderdiğini ve amacının kız arkadaşını geri kazanmak olduğunu belirtmişti.  Ancak yetkililer Thomson’un son tehdit dalgası ile bir ilişkisi olmadığını, amacının direkt olarak  Yahudi cemaatleri olmadığına inanıyor.