NEW YORK POLİSİ: Yahudi Mezarlığında vandallık yapılmadı

Dünya
8 Mart 2017 Çarşamba

New York Polis Teşkilatı (NYPD), 40’dan fazla mezar taşının devrilmiş olduğu, ağırlıklı olarak Yahudilere ayrılmış mezarlıkta, vandallık yapıldığına dahi bir kanıt bulunmadığını açıkladı.

Brooklyn’deki Washington Mezarlığı ile yaptığı araştırmanın sonunda NYPD, 42 mezar taşının devrilmesini bazı nedenlere bağladı. Polis teşkilatı taşların devrilmesinin nedeninin uzun süreli ihmalkârlık ya da bakımsızlık ve aynı zamanda toprak kayması gibi çevresel faktörler olduğunu belirtti.

Ancak Yahudi liderler, New York polisinin bulgularına katılmadıklarını açıkladı. Mezar taşlarının yıkıldığını bildirenlerin, her gün mezarlığın yanından geçen kişiler olduğu ve bu durumun daha önce dikkatlerini çekmediği belirtildi.

New York Eyaleti Meclis Üyesi Dov Hikind, “yıkılan mezar taşlarına baktığınızda ‘bakıma ihtiyacı olan taşlar’ görmüyorsunuz; birinin saldırısına uğramış taşlar görüyorsunuz” dedi. Hikind ayrıca, zarar görmüş taşların yer aldığı bölümün yakınındaki çitte de üç metrelik bir delik olduğunu belirtti.

Ocak ayından beri ABD’de farklı şehirlerdeki Yahudi mezarlıkları vandalların kurbanı oldu; üç düzine kadar eyalette Yahudi kurumları toplam 122 bomba tehdidi aldı. Son olayın yaşandığı Brooklyn’deki mezarlıkta da 2010 yılında yaklaşık 200 mezar taşına zarar verilmişti.