TV dizisi Payitaht’ta tuhaf Yahudi karakterler

TRT 1 ekranlarında yayınlanan ve Osmanlı padişahı II. Aldülhamid’in saltanatına odaklanan tarihi-kurgu dizi Payitaht’ta kimi Yahudiler ve İngilizler Osmanlı’nın düşmanları olarak resmediliyor.

Toplum 0 yorum
8 Mart 2017 Çarşamba

Yönetmenliğini Serdar Akar'ın, senaristliğini Uğur Uzunok ve Osman Bodur'un yaptığı tarihi-kurgu türünde dizi Payitaht /Abdülhamid’deki Yahudi karakterler dikkat çekiyor. TRT 1 ekranlarında yayınlanan dizi, 34. Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in saltanatının son 13 yılına odaklanıyor.

Dizide, Sultan Abdülhamid devleti idare ederken, içeride Siyonistler, masonlar ve hürriyetçiler ile, dışarıda ise başta İngiltere olmak üzere, Avrupalı devletler ile mücadele ederken tasvir ediliyor.

Şimdiye kadar iki bölümü yayınlanan dizide Siyonizm’in babası sayılan Theodor Herzl, Abdülhamid’i oyuna getirerek İsrail devletini kurmaya çalışan, İngilizlerle ve muhaliflere işbirliği yapan biri olarak resmediliyor. Dizinin farklı sahnelerinde Yahudilerle bağdaştırılan Davud’un Yıldızı, menora gibi semboller de sıkça kullanılıyor.

Dizinin yayınının ardından sosyal medyada Yahudi ve İngiliz karşıtı paylaşımlar dikkat çekiyor.

Şalom yazarları diziyi ele aldı

Yıkılan tarih

  “Filme, bir tutam ‘Siyon Önderlerinin Protokolleri’, bir tutam da anlamsız bir Osmanlıcılık klişesi katılmış, öylesine, ilgi çeksin diye…” 

https://www.salom.com.tr/haber-102326-yikilan_tarih.html

Marsel Russo 



‘Gerçek Osmanlıcılık bu değil’

  “Dizi bu haliyle hem bu tarihin mirasçısı bizlere, hem de öfke kontrolünü sağlayamayan mafya bozuntusu bir tip gibi gösterilen II. Abdülhamit’e hakarettir.”  

https://www.salom.com.tr/haber/102324         

Elif Uluğ 


Dizi türk medyasında da eleştirildi

  “Zira şimdilerde yeni bir iftihar vesilesi edindik, bir dizide İsrail’e karşı operasyon mu yapıyoruz, o operasyonun sadece ekranda olduğunu gözardı edip sanki Kudüs’ü tekrar fethetmiş gibi övünme krizlerine giriyoruz ya... Payitaht İstanbul’da da öyle oldu ve hayalî bir tokatla İngiliz’e karşı asırlık hıncımızı çıkartıverdik!”

https://www.salom.com.tr/haber/102306

Ağa takılanlar / Murat Bardakçı 


 


2 Yorum