Doğruluk için sahtekarlık yapan adam: Kaminsky

2. Dünya Savaşının sessiz kahramanlarından biri olan Adolfo Kaminsky hazırladığı sahte belgelerle binlerce Yahudi’nin Avrupa sınırlarını geçerek Holokost’tan kurtulmasını sağlamıştı.

Dünya
7 Mart 2017 Salı

Kaminsky’nin kızı Sarah, ‘Adolfo Kaminsky: Sahte Belge Yapımcısının Hayatı’ adlı kitabında babasının hayatını anlattı.

Sarah Kaminsky kitapta babasını şu sözlerle anlatıyor: “Babamın sahte belge yapımında uzman olduğunu ve bunu sürekli yaptığını öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Bize her zaman doğruluğu anlatan, dürüst olmanın erdemini anlatan adam; babam nasıl olur böyle bir işin içinde olabilirdi?

Ancak büyüdüğümüzde onun gerçek amacını anlayabilmiştik. Babam kanunsuz yollarla nihai adalet ve ahlak için çalışıyordu.

Ailesini Holokost’ta kaybeden Kaminsky, 30 yıllık kariyeri boyunca Nazilerle savaşan Fransız direnişçilerine, Fas’taki isyancılara, Güney Afrikalı özgürlük savaşçılarına sahte belgeler düzenlemiş ve bu yaptıkları için hiçbir ücret almamış.

Kaminsky, 17 yaşında iken Fransız Direnişçileri için çalışmaya başladı ve uzmanlık alanı kimlik kartlarıydı. Söz konusu kimlik belgeleri ile binlerce Yahudi işgal Fransa’sını terk ederek mutlak bir ölümden kurtuldu.

Kaminsky savaş sonrası İsrail ordusunun çekirdeğini teşkil eden Hagana için de çalıştı ve Yahudilerin sahte belgelerle, İngiliz ablukasına  rağmen Filistin’e girmelerini sağladı.

1971 yılına kadar Fransa’da yaşayan Kaminsky daha sonra mesleğini bırakarak  Fas’a yerleşti. Kaminsky bugün 91 yaşında ve halen Fas’ta yaşıyor.  Sarah’ın yazdığı kitapta, babasının  neredeyse kusursuz sahte belgeleri zamanın tekniği ile nasıl yaptığı en ince ayrıntısına kadar da anlatılıyor.  Kitap aynı zamanda Kaminsky’nin  zamanın politik olaylarına bakışı ve idealleri hakkında da okuyucuya fikir veriyor.