ABD konservatif sinagoglarından radikal karar

ABD Konservatif Sinagoglar Birliği (USJC) aldığı bir karar ile, Yahudi olmayanların, sinagog üyeliğine kabul edilip edilmeme kararını her sinagogun özerk yönetimine bıraktı.

Dünya
6 Mart 2017 Pazartesi

1 Mart 2017 itibarı ile alınan karar sekiz redde karşı 94 evet ile çıktı. Oylamada 15 üye oy kullanmaktan kaçınırken, bir üye çekimser olarak oy kullandı. 

Karara göre, kimlerin sinagog üyesi olarak kabul edileceğini düzenleyen kurallar ve şartlar tamamen her sinagogun yönetim kurulu tarafından belirlenecek ve bu konuda USJC’nin bir tasarrufu olmayacak. 

Dini inancından ve kökeninden dolayı hiç kimsenin ayırımcılığa uğramasına müsaade etmemek için böyle bir deklarasyona  ihtiyaç duyulduğunu belirten USJC yönetimi, karar metninde şu ifadelere yer verdi:

“Eğer farklı kültürlerden gelen insanlar  manevi  ve ruhani bir liman olarak bizi seçerlerse, onlara kapılarımız sonuna kadar  açık olacaktır.” 

Söz konusu kararın metninde Tevrat’ta, Yeshayahu’nun “Evim tüm insanların dua etmesi için açık olacaktır”  (Isaiah) sözlerine yer verilmesi de dikkat çekiyor. 

JTA’nın haberine göre, söz konusu karar özellikle karışık evliliklerden oluşan aileler için alındı. Böylelikle Yahudilerle evlenen kişiler de herhangi bir din değiştirme söz konusu olmadan, istekleri halinde  sinagogun bir üyesi olarak faaliyetlere katılabilecek.