‘En Uzun Gün’ için İngiltere’den anıt

2. Dünya Savaşında Nazi ordularını Avrupa’dan atmak için yapılan en büyük çıkartma harekatının kurbanları için Fransa-Normandiya kıyılarına anıt dikilecek.

Dünya
6 Mart 2017 Pazartesi

İngiliz Devleti, Fransa Normandiya’da yapılacak anıt için 2017’de 20 milyon sterlinlik bir bütçe ayırdı. Söz konusu anıt 2019 yılında açılacak ve üstüne tarihi çıkartma sırasında ölen her İngiliz  askerin adı yazılacak.

Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük çıkartması olarak tarihe geçen hava ve deniz unsurlarından oluşan harekat, tarihe ‘En Uzun Gün’, ‘Normandiya Çıkartması’ ya da en çok kullanılan adı ile ‘D Day’ olarak geçmişti.

6 Haziran 1944’te başlatılan harekat Nazi Almanya’sı için sonun başlangıcı olmuş Hitler’in orduları doğudan Sovyet, batıdan ise ABD-İngiliz birlikleri tarafından kıstırılarak yenilgiye uğratılmıştı.

Kanada ve ABD ordularının  Normandiya kıyılarında benzer anıtları halihazırda var.

İngiltere Başbakanı Theresa May,  yapımına karar verilen anıt için BBC’ye şunları belirtti: “İnşa edilecek anıt özgürlüğün bir bedeli olduğunun kanıtı olacak ve  gerektiğinde onun için savaşmamız gerektiğini bize her zaman  hatırlatacaktır.”