Ünlü foto muhabiri David Rubinger hayata veda etti

Altı Gün Savaşı sonrası çektiği fotoğraflarla dünya çapında bir üne kavuşan İsrailli foto muhabiri David Rubinger, perşembe günü 92 yaşında hayata veda etti.

Dünya
2 Mart 2017 Perşembe

Rubinger’in tarih yazmış siyah beyaz  enstantaneleri arasında İsrail’in kadın Başbakanı Golda Meir’in mutfak halleri fotoğrafı ve İsrail paraşütçülerinin  Kudüs’ün Batı Duvarındaki pozları bulunuyordu. 

Rubinger neredeyse İsrail’in kuruluşundaki  bütün tarihi anları fotoğraflamış bir sanatçıydı.  Fotoğrafçının 1967 Altı Gün Savaşından sonra çektiği ve İsrail askerlerini Ağlama Duvarının başında ağlarken gösteren pozu uzun bir süre Yahudi dünyası ve uluslararası basında efsane  olarak nitelenmişti. 

Bir diğer ünlü fotoğraf, İsrail’in en zor yıllarında başbakanlık yapmış Golda Meir’in bulaşık yıkarken çekilmiş pozuydu. Fotoğrafta sadece bulaşık yıkayan bir anne görülmemekte, aynı zamanda son derece basit bir mutfak dekoru vardı. Fotoğraf alçak gönüllüğü ile bilinen İsrail Başbakanı’nın sade özel dünyasını ustalıkla anlatıyordu.

60 yıllık tecrübesini yazdığı üç kitapta toplamış olan fotoğrafçı,  aynı zamanda  ülkenin sivillere verilen  en büyük nişanı  Israel Prize ile onurlandırılmıştı. 

TIME dergisi için de çalışmış olan Rubinger, 1924 yılında Viyana- Avusturya’da doğdu. 1939 yılında İsrail’e göç eden Rubinger 1945 yılında fotoğrafçılığa başladı ve mesleğinde 60 yıl çalıştı.