İngiltere’de kampüslerde antisemitizmle mücadele çağrısı

İngiltere’deki üniversite kampüslerinde antisemitizmin artması konusunda endişelerini dile getiren Yahudi öğrenciler ve akademisyenler üniversite yönetimlerini antisemitizm ile mücadele etmek için daha fazla çaba göstermeye çağırıyorlar.

Dünya
27 Şubat 2017 Pazartesi

Guardian’da yer alan bir habere göre, endişelerin artması İngiliz üniversitelerinde gerçekleşen antisemit olaylar sonrasında gündeme geldi. Gerçekleşen son olaylarda, kampüste bir kapıya gamalı haç çizildi, Exeter Üniversitesindeki bir yurt odasının girişine “Beyazlar İçin Haklar” başlıklı bir levha asıldı. Aynı dönemde, Holokost inkârcısı David Irving’i öven el ilanları Cambridge Üniversitesi kampüsünün etrafında dağıtıldı.

İngiltere’de antisemitizm gözlemcisi olan güvenlik kuruluşu, 2016 yılında yaklaşık 41 antisemit vakanın gerçekleştiğini, bu rakamın 2015 yılında gerçekleşen olayların iki katı kadar olduğunu rapor etti.

Lordlar Kamarasının Yahudi asıllı üyesi, ayrıca öğrenci şikâyetlerini ilk ele alan bağımsız Yargıç Barones Ruth Deech, üniversiteleri kampüslerde gerçekleşen antisemitizme karşı tavır almaya ve kınamaya çağırdı. Guardian’a konuşan Deech, şu andaki durumun, Holokost süresinde Avrupa üniversitelerinde Yahudi olduğu için ailesine yapılanlar aynı olduğunu belirtti.

Aralık ayında The Telegraph ile yapılan röportajda Deech, birçok İngiliz üniversitesinin Suudi Arabistan gibi ülkelerden büyük bağışlar aldığını, Körfez ülkelerindeki potansiyel bağışçıları “rahatsız etmekten korkuyor” olabileceklerini ve bu sebeple kampüs yönetimlerinin antisemitizm ile mücadelede gevşek davranıyor olabileceklerini dile getirdi.

Son yıllarda yükselen antisemitizmin, İşçi Partisi tarafından yapılan bir dizi tartışmalı ifadenin sonucu olduğu düşünülürken, antisemitizm üzerine çalışmalar yapan Birkbeck, Londra Üniversitesi Pears Enstitüsü yöneticisi David Feldman, en son gerçekleşen olayların aşırı sağın eseri olabileceğini belirtti.