UNRWA Hamas’la bağı olduğu iddia edilen çalışanını açığa aldı

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Sözcüsü Chris Gunness’in bildirdiğine göre, kendilerine bağlı bir BM çalışanı olan Süheyl el Hindi, Hamas’ın politik liderlerinin arasında yer almak için seçildiği konusunda yürütülen soruşturma boyunca açığa alındı.

Dünya
27 Şubat 2017 Pazartesi

Gunness, “İsrailli yetkililerin en son yolladıkları bilgiler elimize geçti. Bu bilgiler bize gelmeden önce de, kendi bağımsız iç soruşturmamızda, pek çok kaynaktan, azımsanamayacak miktarda bilgi toplamıştık. Tüm bu bilgiler ışığında, Süheyl el Hindi’nin soruşturma sonuçlanana dek görevden uzaklaştırılmasına karar verdik. Her BM temsilciliğinde olduğu gibi, çalışanımızın haklarının korunmasını sağlayacağız” dedi.

Geçtiğimiz pazar günü, İsrail Savunma Bakanlığına bağlı Filistin Bölgelerindeki hükümet etkinliklerini koordine eden COGAT, Hindi’nin Hamas’ın Gazze’deki politik liderlerinden biri olmak üzere seçildiğini iddia etmişti.

Üst düzey bir Hamas yetkilisinin bu iddiayı yalanlamasından iki gün sonra, COGAT’ın internet sitesinde yayınlanan raporda, “Süheyl Ahmet Hasan el Hindi’nin adı, Hamas’ın politik liderler kuruluna yeni seçilen isimler arasında yer aldı” dendi. İsrail’e bağlı bölgelerdeki sivil, ekonomik ve güvenlik işlerinin uyumu ve koordinasyonundan sorumlu COGAT yetkilileri yapılan soruşturmada Hindi’nin Gazze’de Hamas’ın politik liderleri arasında görev yapmak üzere seçildiği sonucuna varıldığını bildirdiler.

Cuma günü ise, üst düzey bir Hamas yetkilisi, UNRWA’de de eğitimci ve müdür olarak görev yapan Hindi’nin, seçimle Hamas’ın politik liderleri arasına girdiğini inkâr etti. Hamas’ın iç yapılanmasındaki politik lider seçimlerinin sonuçlandığını açıkladığı 13 Şubat’ta, bazı Filistinli medya kanalları, Hindi’nin seçimleri kazandığını bildirmişlerdi.

Hindi ise haberleri, asılsız olduklarını söyleyerek yalanladı ve “Bu konuyla hiçbir alakam yoktur. Adımı kullanan sosyal medya ve internet sitelerine de dava açacağım” şeklinde açıklama yaptı.