Kanada üniversitesinden antisemit mesaja geçit yok

Kanada’da bulunan McGill Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencilerinden Igor Sadikov, Twitter’dan “Bugün bir siyoniste yumruk atın” şeklinde bir mesaj yayınladı. Üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi, Sadikov’un öğrenci birliği başkanlığından çıkarılmasına karar verdi.

Dünya
27 Şubat 2017 Pazartesi

22 yaşındaki siyasal bilgiler öğrencisi Sadikov ise yaptığı açıklamada üniversite yönetimini ‘müdahaleci’ olmakla suçladı. Sadikov açıklamasında, “Bu aşamada süregelen öğrenci birliği yönetim kurulu üyeliğim ve birliğe olan sorumluluğum yasal olarak halen devam etmektedir”  ifadelerine yer verdi.

Sadikov için alınan karar Yahudi öğrenciler ve organizasyonlar arasında memnuniyetle karşılandı.

İsrail yanlılarının atılan tweet’in şiddet ve kışkırtmaya neden olduğunu savunması üzerine Sadikov’un çıkan anlaşmazlığın gerçekte “yanlış anlaşılan bir şaka” olduğunu söylemesi kampüste olayların yaklaşık üç hafta boyunca devam etmesine neden olmuştu.

İsrail karşıtı BDS Örgütü’nde de aktif olarak görev yapan Sadikov antisemit olduğunu ret ederek, babasının Yahudi, annesinin de yarı Yahudi olduğuna işaret etmişti

Kanada B’nai Brith CEO’su Michael Mostyn ise olayla ilgili olarak, “Verilen karar Yahudi ve İsrail yanlısı öğrencilere McGill’deki genel hoşgörü seviyesi açısından bir zafer niteliğindedir” yorumunda bulundu.

Sadikov’un hâlihazırda öğrenci birliği yasama kurulu üyeliği devam etmesine rağmen, 9 Mart’ta Anayasa’yı ihlal ve uygunsuz davranışı nedeniyle birliğin divan kurulunda yargılanacağı öğrenildi.

Sadikov’un dört kelimelik tweet’i 6 Şubat’ta yayınlandıktan üç gün sonra silindi. Sadikov sonrasında Facebook’ta, “Siyonizm’e olan karşıtlığımı ifade etmek için kullandığım ifadeden ve bazı öğrencilerle kurumların bu sözlerimden dolayı zarar görmesinden dolayı pişmanım” paylaşımında bulundu.