Neve Şalom Sinagogu mimarı Elio Ventura

Açılışı 25 Mart 1951 günü görkemli bir törenle yapılan Neve Şalom Sinagogunun1 iki genç mimarından biridir, Elio Ventura.

Naim GÜLERYÜZ Kavram
1 Mart 2017 Çarşamba

1933 Üniversite Reformu’ndan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi adını alan Darülfünun  Hukuk Mektebinde müderris (ord. profesör) olan ve Aralık 1919 İstanbul seçimlerinde Osmanlı Mebusan Meclisine mebus (milletvekili) seçilen Mişon Ventura2 ile Jana (Bijoux) Pinto’nun yedi çocuğundan biri olan Elio, 20 Ekim 1919 tarihinde İstanbul’da doğdu. Liseyi son sınıfa kadar Alman Lisesinde okudu ise de Yahudi olduğu için okuldan çıkarıldığından lise öğrenimini naklolduğu Haydarpaşa Lisesini bitirdi. Güzel Sanatlar Akademisinden mezun olarak mimarlığa başladı.   

Meslektaşı Bernardo Motola ile beraber gerçekleştirdikleri Neve Şalom Sinagogu dışında, aralarında Berec fabrikası, İzmit bütan gazı fabrikası, Gayrettepe Emel Sitesi, Tarabya ve Büyükada’da villaların bulunduğu birçok inşaata imza atan Elio Ventura, Ekim 1968 de İsrail’e göç ederek mesleğine orada devam etti. Akko Postane binası, Beer Şeva Mahkeme binası, Gazze Doğumevi gerçekleştirdiği kamu binalarından bazılarıdır.

7 Aralık 1952’de Neve Şalom Sinagogunda Diana ile evlenen ve iki çocuk (Anita ve Moris) babası olan Elio Ventura 8 Nisan 2005 tarihinde İsrail’de vefat etti.

[Kızı Anita ve yeğeni Lazar’a sonsuz teşekkürlerimle]

 

1 Ayrıntılı bilgi: Naim A. Güleryüz, İstanbul Sinagogları, Ajans Class, 1992, s. 72-76

 2 Ayrıntılı bilgi: Naim A. Güleryüz, Toplumsal Yaşamda Türk Yahudileri, Gözlem, 2012, s. 20-23