Trump döneminde ABD’de antisemitizm ve nefret suçu yükselişte

ABD’de özellikle başkanlık seçimlerinden sonra artış gösteren nefret suçlarında Yahudiler hedef oluyor.

Dünya
1 Mart 2017 Çarşamba

MEZARLIKLARA SALDIRI

Geçtiğimiz hafta St. Louis’de saldırıya uğrayan Yahudi mezarlığının ardından bu kez de Philadelphia’daki bir Yahudi mezarlığındaki onlarca mezar taşı tahrip edildi. Bazı Amerikan gazeteleri, saldırıda hasar gören mezar taşı sayısının yüzü bulduğunu ifade etti.

YENİDEN BOMBA TEHDİDİ

Hafta başında toplam 12 farklı eyaletteki on altı Yahudi merkezine bomba ihbarı yapıldı. İhbar üzerine birçok Yahudi cemaat binası boşaltıldı. Gelen ihbar, son dönemlerdeki altıncı toplu tehdit oldu.

NEFRET SUÇLARINDA İLK HEDEF YAHUDİLER

New York güvenlik güçleri yılın ilk bir buçuk ayında işlenen nefret suçlarının geçen sene aynı döneme göre iki kat arttığını açıkladı. Nefret suçlarına hedef olanların başında da Yahudiler geliyor. S. 9

TRUMP SALDIRILARI KINADI

Trump, başkan seçildikten sonra hem Demokratlara hem de Cumhuriyetçilere seslendiği ilk Kongre konuşmasına, Yahudilere yönelik saldırıları kınayarak başladı.

Trump, “Yakın zamanda Yahudi cemaat merkezlerine yönelik bomba tehditleri ve Yahudi mezarlıklarına yapılan saldırılar, hepimize şunu hatırlatmalıdır: Biz politikalar konusunda bölünmüş bir millet olabiliriz ancak nefrete ve kötülüğe karşı birlikte duran bir ülkeyiz” dedi.