Akıllara kazınacak bir Oscar gecesi

Maalesef 89. Oscar Ödülleri En İyi Film Ödülünün yanlış ilan edilip dağıtılan heykelciklerin teker teker geri alınması ile anılacak. Oscar tarihinde bir fiyasko!

Selin SEVİNDİREN Kültür
28 Şubat 2017 Salı

En İyi Film Ödülünün yanlışlıkla La La Land’e verilip ardından Moonlight’a verilmesi üç saati aşan muazzam töreni gölgeledi. Dolby Tiyatrosunda ev sahipliği yapan Jimmy Kimmel’ın tüm gece ABD Başkanı Donald Trump’ı ti’ye alması ve kazananların etnik kimliklerini vurgulayarak Trump’ın yabancı karşıtı politikalarını eleştirmesi bu yüzden ikinci planda kaldı. Hâlbuki Kimmel konuşmasına başlar başlamaz, “Bu yayını milyonlarca Amerikalı izliyor, ayrıca 225 ülkede de seyrediliyor, şu anda bizden nefret eden 225 ülkede...” diyerek Başkan Trump’ı tören boyunca ‘trolleyeceğinin’ sinyalini veriyordu.

  Jimmy Kimmel

Geçen yıl hiçbir önemli adaylıkta siyahi veya farklı etnik kökenden sanatçıların olmamasından dolayı ‘fazla beyaz’ olmakla suçlanan Akademi bu yıl en fazla sayıda siyahi sanatçıyı aday gösterdi. En İyi Yardımcı Oyuncu rollerinin her ikisi de siyahi oyuculara gitti. 

violAali

Moonlight filmi ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü kazanan Ali Mahershela siyahi olmasının yanında Oscar tarihinde ödül alan ilk Müslüman oyuncu olma özelliğini taşıyor. Viola Davis ise ‘Fences’ filmiyle En İyi Yardımcı Kadın Ödülünü aldı.

En İyi Yönetmen ödülüne de ilk kez siyahi bir aday gösterildi. Moonlight yönetmeni Barry Jenkins bu ödülü La La Land’e kaptırdıysa da Jenkins En İyi Uyarlanmış Senaryo Ödülünü kaptı.

En İyi Belgesel Ödülü ‘OJ, Made in America’ ile siyahi Ezra Edelman’a gitti.

oj

Sunucu Jimmy Kimmel açılış konuşmasında bu yıl Akademi’nin bu konuya fazla özen gösterdiğini şu esprisiyle vurguladı: “Bu yıl NASA’yı siyahlar, Jazz’ı beyazlar kurtardı” Bu cümlesiyle en iyi film kategorisinde adaylardan Hidden Figures ve La La Land filmlerine atıfta bulunuyordu.

Böylesine bir hata nasıl yaşandı?

89 yıllık Oscar tarihinde ilk kez üstelik törenin final ödülü açıklanırken akıllara durgunluk veren bir hata yapıldı. En İyi Film Ödülü sunucularından Warren Beatty yanlışlıkla En İyi Kadın Oyuncu - La La Land Emma Stone zarfını aldı. Ödül zarfları çift nüsha basılıyor. Biri Emma Stone’daydı. Beatty ödülü anons etmekten uzun süre çekindi fakat herkes sempatiklikten insanları oyaladığını sandı. Bunun üzerine Faye Dunaway zarfın içinde gözüne ilk çarpan La La Land kelimelerini okudu. Ok yaydan çıktı. Ödül La La Land’e giderken ancak teşekkür konuşmalarının sonlarına gelinirken müdahale edildi ve asıl kazananın Moonlight olduğu ortaya çıktı. La La Land’in yapımcı kadrosu Marc Platt, Gary Gilbert, Fred Berger ve Jordan Horowitz ellerindeki Oscar heykelciklerini tek tek geri verdi. Horowitz olabildiğince atak davranarak asil bir davranışla, “Bir hata var. Moonlight, ödülü siz kazandınız, bu şaka değil” diyerek kendi Oscar’ını Moonlight yönetmeni Barry Jenkins’e verdi. Heykelciğin yeni sahiplerinden biri Moonlight’ın Yahudi asıllı yapımcısı Jeremy Kleiner oldu. Zarfların korunmasından ve sunuculara verilmesinden sorumlu PricewaterhouseCoopers sunuculardan, La La Land ve Moonlight ekibinden özür diledi. 

Trump'a tepkiler

Yabancı Dilde En İyi Film ödülü de ‘The Salesman’ filmiyle İranlı Müslüman Asghar Farhadi’ye gitti. 2011’de de Oscar ödülü kazanan Farhadi, ödül törenine katılmayarak gönderdiği mektubunda şöyle diyordu: “Burada bulunmayışım milletime ve ABD’ye girişi yasaklı diğer altı ülkenin insanlarına olan saygımdandır. Dünyayı biz ve düşmanlarımız diye iki kategoriye bölmek korku yaratır ve bu da savaşlara neden olur. Empatiye en çok ihtiyacımız olduğu bugünlerde film yapanlar uluslara ve dinlere has kalıp yargıları yıkabilirler.”  

Sahnede Trump’a tepki gösteren başkaları da vardı. En İyi Makyaj ödülünü ‘Suicide Squad’ filmiyle alan İtalyan Alessandro Bertolazzi konuşmasında, “Ben bir göçmenim, bu ödül dünyanın tüm göçmenleri için!” dedi. Meksikalı oyuncu ve yönetmen Gael Garcia Bernal En İyi Animasyon Filmi ödülünü ‘Zootopia’nın kazandığını anons etmeden hemen önce şu sözleri sarf etti: “Bir göçmen, bir Meksikalı, bir Latin Amerikalı ve bir insanoğlu olarak bizi ayırmaya çalışan her türlü duvara karşıyım.” 

Annelere ve (üvey de olsa) babalara saygı kuşağı

La La Land beklendiği gibi müzik ödüllerinin ikisini de aldı. Sefarad bir aileden gelen Justin Hurwitz, En İyi Film Müziği ve City of Stars şarkısıyla En İyi Şarkı Ödülünü aldı. En İyi Şarkı Ödülü alan ‘City of Stars’ şarkısının yazarları Benj Pasek ve Justin Paul da ödülü almak için sahneye çıktı.  Pasek ona ayrılan 10 saniyenin yarısında, “Harika olan ve bu gece eşim olarak gelen anneme teşekkür etmek isterim, onun sayesinde futbol takımını bıraktım ve müzik okuluna gittim. Bu ödülü yağmurda şarkı söyleyen tüm çocuklara ve onlara izin veren annelere adıyorum” dedi. 

  Justin Hurwitz, Justin Paul ve Benj Pasek

    Ben Affleck, Kenneth Lonergan ve Matt Damon

Görkemli bir başyapıt sayılabilecek ‘Manchaster By the Sea’ filmi En İyi Orijinal Senaryo dalında Kenneth Lonergan’a ödül getirdi.

Lonergan anne tarafından Yahudi, baba tarafından ise İrlandalı. Fakat Yahudi üvey babası tarafından büyütülmüş. Konuşmasında üvey babasına annesine baktığı için teşekkür etmesi yürekleri ısıttı.

2017 Oscarlarının açık ara en iyi konuşmasını yapan isim En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Viola Davis idi. Hayatı yaşamayı kutlayan tek mesleğin oyunculuk olduğunu söyleyen gözü yaşlı yıldız annesi ve babasına “Tanrı’nın beni dünyaya getirmek için sizi seçmesinden dolayı çok mutluyum” dedi.

Bu yıl yitirdiklerimiz

 

Bu yıl 184 kişinin anıldığı ‘Yitirilenlerin Anısına’ bölümü Jennifer Aniston tarafından sunuldu. Görüntülerde Yahudi asıllı oyunculardan Carrie Fisher, Gene Wilder ve Anton Yelchin onurlandırıldı. 

Kötü tweet’ler

Jimmy Kimmel şovunda yaptığı gibi bu defa Oscar adaylarına kendilerine hitaben (mentionlanmış) yazılmış tweet’leri okuttu. İkinci hamileliğinin son günlerinde olduğu için geceye katılamayan En İyi Kadın Oyuncu adaylarından Natalie Portman’a denk gelen tweet şöyleydi: “Natalie Portman ile yemeğe çıkmış gibiyim, o kesin  limonlu çay ısmarlardı ve belki bir tost, kesin antre almazdı.”  O da bunun üzerine kocaman karnını gösterdi.

Oscar Karnesi

La La Land ‘En İyi Yönetmen’ (Damien Chazelle) ve ‘En İyi Kadın Oyuncu’ (Emma Stone) dahil altı ödülü eve götürürken; Moonlight üç ödül kazanmış oldu. Manchester by the sea ise En İyi Erkek Oyuncu (Casey Affleck) dahil iki ödül aldı.

                  

2006’da antisemit söylemlerinden dolayı tutuklanan ve 10 yıldır film çekmeyen Mel Gibson Hollywood’a altı dalda aday gösterilen Hacksaw Ridge ile geri dönerek iki ödülü eve götürdü. Film, 20 yıldır aday gösterilen ancak hiç Oscar kazanamamış Kevin O'Connell'a ilk defa bu sene ‘En İyi Ses’ Oscar’ı kazandırdı.Meryl Streep de  20.kez Florence Foster Jenkins filmiyle 'En İyi Kadın Oyuncu' dalında Oscar’a adaydı. Jimmy Kimmel, Trump’ın Golden Globe ödüllerinde kendisini eleştiren Streep’e ‘abartılmış’ sanatçı deyişinden yola çıkarak, bu ‘abartılmış ve ilham vermeyen’ sanatçıyı ayakta alkışlattı.

Son olarak da Kimmel Streep’e “Elbisen Ivanka marka mı?” diye sorarak salonu kahkahaya boğdu.