İsrail- ABD: İlişkilerde değişimi resimlerle anlamak…

Netanyahu’nun ABD başkentine gerçekleştirdiği ziyaretin ardından, İsrail basını, ziyaretin farklı yönlerini ve sonuçlarını değerlendirdi.

Elda SASUN Dünya
22 Şubat 2017 Çarşamba

Netanyahu’nun ABD ziyaretinin ardından, iki liderin yanı sıra Sara Netanyahu ve Melania Trump arasındaki sıcak yakınlaşma da basın mensuplarının ilgi odağı oldu.

Netanyahu ve Trump’ın düzenlediği ortak basın toplantısında, tüm medya mensupları liderlerden mesaj, yeni proje veya yeni politik strateji planları beklerken Trump, Sara Natanyahuya’ya dönerek onu tebrik etmek istediğini söyledi. Sara’nın ayağa kalkmasını rica eden Trump; eşi Melania’ya çok iyi davrandığı için bunu herkesle paylaşmak istediğini söyledi ve herkesin önünde bizzat Sara’ya yönelerek onu kutladığını dile getirdi. Salondaki Trump ailesinin alkışlarıyla ayağa kalkan Sara Netanyahu’yı, eşi de alkışladı.

Kendi ülkelerinde büyük eleştiriler alan bu First Leydilerin gördüğü ilgi, Beyaz Saray salonlarında uzun zamandır yaşanmamış bir olaydı. Arkadan çekilen bir fotoğrafta liderler ve eşlerinin, birbirlerini destekleyen kucaklaması, sanki eski dostların samimi pozlarını anımsatıyordu. Melania, beyaz elbisesi ve ceketiyle, Sara da pembe kıyafetleriyle, yeni bir dostluğun mesajını veriyorlardı.

İsrail basını bu ziyaretin Netanyahu’nun beklentilerinden çok daha iyi geçtiğini vurgulamakla beraber, Trump’ın İsrail ve Filistin barışı konusunda, “Tek devlet olsun, iki devlet olsun, fark etmez” şeklindeki ifadesini aslında Trump’ın Ortadoğu’da olanlar konusunda hiçbir fikri olmadığı şeklinde yorumlandı. İsrail basını ‘başarılı’ olarak kabul edilen bu ziyaretin başarısının aslında geçici bir zaman için olduğuna inandıklarını belirtti. Trump gibi hazırlıksız başa gelen, tecrübesiz bir liderin gelecekte değişik bir tutum alabileceği savunuluyor. Kendi ülkesinde ise Netanyahu düşlerini gerçekleştirdiğini sandığı ziyaretin ardından tam tersi acı bir gerçekle karşı karşıya kalabilir; ayrıca rüşvet iddiaları altında tahkikata tabii kalmış bir lider. Likud Partisi her an tekrar seçimler için hazırlıklı olma sıkıntısında. Karar alırken Netanyahu aslında daha önce hiç de bulunmadığı bu durumda ne yapması gerektiğini bilmediğini anlamak zorunda kalacak.