24 Şubat’ta Struma felaketi anılıyor

2. Dünya Savaşında Avrupa’dan kaçan Yahudileri taşıyan ve Karadeniz’de batırılan Struma gemisinde hayatını kaybedenler 24 Şubat´ta Sarayburnu’nda anılacak.

Dünya
21 Şubat 2017 Salı

Töreni, Türk Musevi Toplumunun katkıları ile İstanbul Valiliği düzenliyor.

16 Aralık 1941 günü, yolcularının çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 769 Romen Yahudi’sini taşıyan Struma gemisi Sarayburnu açıklarında demir attı.

İngiliz hükümetinin geminin Filistin topraklarına gitmesine izin vermeyeceğini açıklamasının ardından Türk yetkililer gemiden kimsenin inmesine izin vermedi.

23 Şubat 1942’de gemi kaptanına, geldiği liman olan Köstence’ye dönmesi gerektiği bildirildi. Ancak geminin motorları bozuktu. Zamanın Ankara hükümetinin savaş şartlarından dolayı geminin daha fazla İstanbul’da kalmasına izin veremeyeceğini bildirmesinin ardından, geminin çapa zinciri kesilerek Karadeniz’e çekildi. 

 Karadeniz’de kaderine terk edilen gemi  24 Şubat günü saat 09.00 sularında bir denizaltından atılan torpille batırıldı. Olaydan sadece 20 yaşındaki  David Stoliar adında bir kişi kurtulabildi. 

Daha sonra basında çıkan haberlerde kıyıya sadece dört ceset vurduğu yazıldı. Gemide kalan 700’den fazla savaş kurbanının cesetlerinin  halen Struma gemisi ile  Karadeniz’de yattığı sanılıyor.