ABD’de binlerce Yahudi mültecilere destek gösterileri yaptı

Amerika’nın kuzeydoğusunu vuran soğuk hava dalgasına rağmen Boston ve New York’ta meydanlarda, parklarda toplanan binlerce Yahudi gösterici Donald Trump’ın göçmen karşıtı kararnamelerini protesto etti.

Dünya
13 Şubat 2017 Pazartesi

Bundan neredeyse 100 yıl evvel, Polonya Yahudi’si Barnett Levine, savaştan ve ırkçılıktan kaçarak ABD’ye göç etmiş; New York siluetini süsleyen  ünlü Özgürlük Anıtı limana giren gemiden ilk gördüğü manzara olmuştu.   

Geçtiğimiz pazar günü  aynı Özgürlük Anıtını gören New York’un ünlü Battery Park’ta  700 kişi mülteciler kararnamesini  protesto etti.   Göstericilerin arasında bugün başarılı bir pazarlama danışmanı olan  Levine’in torunu Harold Levine de vardı.

Harold Levine Yahudi yayın kuruluşu JTA’ya şunları söyledi: “Yıllar evvel bu ülkenin kapılarını açıp aldığı  dört  mültecinin torunuyum.   Onlar burada bir hayat kurmayı başardılar.  Bana göre bugün burada Yahudi cemaati olarak ABD’ye sığınmak isteyen mültecilere destek çıkmak, bu ülkeye olan borcumuzu ödemektir.” 

2. Dünya Savaşı sonunda Yahudi göçmenlere yardım için kurulan ancak bugün ırk, din, dil ayırmadan dünya çapında tüm göçmenlere destek çıkan HIAS tarafından organize edilen gösteriler, Washington DC ve Boston’da da gerçekleşti.