Dermokozmetik uygulamalar

Kırışıklıklara, yaşlılıkla oluşan sarkmalara karşı kullanılan botoks, dolgu uygulaması, dudak dolgusu ve gözaltı ışık dolgusunun ne zaman ve hangi alanlarda kullanılacağını anlattık.

Sağlık
8 Şubat 2017 Çarşamba

Botoks uygulaması

 Botoks özellikle üst yüzde alın, kaş ortası, göz çevresi, burun kenarlarındaki çizgilerde, kaş düşüklüğünde kullanılan ince uçlu iğneler ile kaslara yapılan bir enjeksiyon uygulamasıdır. Ayrıca üst dudak çizgilerinin hafifletilmesi, burun ucunun ve aşağı doğru sarkmış dudak köşelerinin kaldırılması, boyun ve dekolte bölgesindeki kırışıkların giderilmesi gibi değişik alanlarda kullanılır.

 Uygulama lokal anestezik kremlerle ağrısız olup, sosyal hayatı etkilememektedir.

 Kırışıklıklarda iyileşme 48 saat sonra gözlemlenmeye başlanıp 15 günde istenilen etki görülmektedir. Kişinin kas yapısı göz önünde tutularak, doğru noktalara ve doğru dozlarda yapıldığında mimikleri ve ifadeyi bozmadan kırışıklıkların giderilmesi mümkün olabilmektedir. Botoks uygulamasının etkileri 6-8 ay sürmektedir.

Terlemenin giderilmesinde botoks’un etkilerinden faydalanılır.

Dolgu uygulaması

Dolgu maddeleri sıklıkla, hyaluronik asit içeriklidir. Yaşlanma ve yer çekimi etkisi ile oluşan kırışıklıkların tedavisinde, ciltteki elastikiyet kayıpları sonucu oluşmuş alanların doldurulmasında kullanılır.    Dolgular hacim problemi olduğu düşünülen bir bölgeye hacim vermek amacıyla uygulanırlar. Ayrıca dudak üzeri, göz kenarı gibi alanlarda oluşan ince çizgilerde de kullanılır. Uygulama lokal anestezik kremler ile ağrısız olmaktadır. Sonuç uygulamadan hemen sonra görülür. Etkisi 8 ay ile 2 yıl süren dolgu uygulamaları tercih edilmektedir.

Dudak dolgusu

Temelinde yine hyaluronik asit bileşenlerinin bulunduğu maddelerin dudaklara istenilen şeklin verilmesidir. Bu uygulamada kişinin istekleri ve doğal görünüm göz önünde bulundurularak kalıcılığı 1,5 -2 yıl süren ve cerrahi izler bırakmayan bir yöntemle istenilen sonuç elde edilir.

Gözaltı ışık dolgusu

Yaşla beraber ve bazen de genetik olarak gözaltında oluşan çukurlar ve renk koyuluğunu giderebilen en uygun yöntemlerden biridir. Kişiyi yorgun, sağlıksız, mutsuz ve olduğundan daha yaşlı gösteren bu sorunun bu basit uygulamayla giderilmesi son yıllarda medikal estetik alanındaki en önemli gelişmelerden biridir.

Yüzün diğer alanlarında kullanılan dolgular sıklıkla ödem yaptıkları için gözaltında kullanılmazlar. Son yıllarda gözaltı için özel geliştirilmiş olan hyaluronik asit gözaltı ışık dolgusu aynı zamanda iyileştirici vitaminler ve aminoasitlerde içerir.

Gözaltı dolgusu elmacık kemiğinin üzerinde girilerek ince bir kanülle dolgu maddesinin gözaltı çukuruna verilmesi şeklinde uygulanır.

Tecrübeli eller uyguladığında uygulama basit ve ağrısızdır, 15-20 dakikada uygulama tamamlanır. Sonuç hemen görülür ancak 10 gün içinde giderek daha iyi bir hal alır.

Morluk oluşmaz, hemen sosyal hayata geri dönülebilir.

Gözaltı dolgusu gözaltında oluşan hafif torbalanmaların giderilmesinde de kullanılabilir. Kalıcılığı 1.5-2 yıl kadardır. Çökmenin fazla olduğu ve yanağa kadar indiği durumlarda yanakların da doldurulması ile desteklenebilir. Tüm hyaluronik asitli dolgularda olduğu gibi, gerektiğinde hyaluronidaz enzimi enjekte edilerek eritilebilir.

 

Uz.Dr.Tülin Şenova  

Or-Ahayim Hastanesi Dermatoloji Uzmanı